Startap ekosistem Beograd – Novi Sad među najboljima na svetu

U poslednjem izveštaju o stanju svetskih sartap ekosistema koje je sprovela vodeća svetska organizacija u ovoj oblasti "Startap Džinom", od analiziranih 150 gradova sveta izdvojena su 54, među kojima je i startap ekosistem Beograda i Novog Sada.

Kao najveća prednost ekosistema Beograd – Novi Sad istaknut je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar, dok su video-igre i blokčejn označeni kao najsnažniji i najrazvijeniji sektori.

U oba sektora Beograd i Novi Sad su među 10 najboljih ekosistema na svetu. Između 200 i 400 startapa osnovano je u oba grada, a naš ekosistem nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi "aktivacije", navodi se u izveštaju.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je to sjajna vest za Srbiju, jer će potencijalni investitori na toj relevantnoj rang listi moći da vide da su Beograd i Novi Sad jedan od tehnoloških centara sveta u 21. veku.

"To je Srbija za koju se borimo i slika naše zemlje kakvu želimo da pošaljemo u svet", poručila je Brnabićeva, a navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u Beogradu položio kamen temeljac za izgradnju kampusa američke kompanije NCR. U tom kontekstu ističe i da je vest za srpski startap ekosistem potvrda da je Srbija na pravom putu da postane jedan od lidera u IT industriji u Evropi.

Među sličnim ekosistemima, domaći ekosistem rastao je najbrže o čemu svedoče i maksimalna ocena 10 za rast investicija u domaće startape i ocena 9 za rast ukupnog broja startapa, navodi se u saopštenju.

"Startap Džinom" navodi i pojedine mere koje je država sprovela sa fokusom na niske poreske stope za kompanije – poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo tri odsto.

"Startap Džinom" je američka organizacija koja već 10 godina analizira startap ekosisteme širom sveta, a njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom.

Ove godine su u istraživanju koje prethodi izradi izveštaja učestvovali startapi iz više od 150 gradova sa svih kontinenata.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike