Stare boljke muče srpsko zdravstvo

U godini za nama, mnogo zamerki bilo je na rad porodilišta. Nadležni tvrde da su mnogo toga već ispravili.

"Prvo smo promenili odnos prema trudnicama, ishranu smo poboljšali, kod nas se renovira distributivna kuhinja, deliće se hrana za 25 odeljenja, radovi od 300.000 evra, dobili smo novu opremu, širenje kapaciteta za vantelesnu oplodnju, mi smo još pre dve godine uveli besplatnu, predložili smo ministru da to bude na nivou cele Srbije i od danas važi", kaže direktor GAK Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović.

Epidural je besplatan ali nemamo dovoljno anesteziologa. Tu dolazimo do još jednog problema. Iako je nedavno promenjen zakon, pa treba i manje bodova, ni to mnogima neće pomoći da u prvim danima nove godine ispune zakonsku obavezu o obnovi licence za rad.

Zdravstveni sistem prošle godine uzburkala je i najava da će žene u zdravstvu morati u penziju sa 60 godina i šest meseci – a zamenu mnoge nemaju.

"Ovoj bolnici fali 20 lekara, stalno nam fale anestezilozi, internisti, radiolozi, što se sestara tiče one nam mnogo nedostaju. Čak 215 sestara, srednjih i viših sestara", kaže direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" Zoran Baščarević.

"Treba da proradi to dijagnostičko testiranje, a sobzirom da ja time rukovodim, stanovište i moje kuće a i moje lično je da bez obzira što sam ispunila taj starosni uslov, nemam puni radni staž, da još mogu da radim na ovom problemu i naravno da sam na neki način ovoj kući i dalje koliko toliko neophodna", kaže Mirjana Branković Magić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Neki nisu otišli u penziju, mnogi su dobili posao, a odobreno je i 1.400 specijalizacija. Ali, to nije dovoljno da najbolnija tačka zdravstva postane bezbolna.

Liste čekanja u mnogim oblastima su kraće, ali se i dalje, zbog nedostatka kapaciteta, opreme i materijala, na pojedine intervencije i operacije čeka i do nekoliko godina.

Resorni ministar je, ipak, zadovoljan godinom u kojoj je u Srbiju stigla i kubanska vakcina.

"Podsetiću vas samo na budžetski fond koji smo osnovali i da je 24 dece već bilo u inostranstvu na lečenju a 19 na dijagnostici. Fond trenutno ima oko dva miliona evra, i danas se radi, odlučuje o deci koja će otići da se leče. Imamo 64 potpuno opremljena vozila hitne pomoći, gama nož sa preko 90 pacijenata tretirano a imamo i ozbiljne planove za 2016-tu", kaže ministar Zlatibor Lončar.

Tender raspisan pred kraj prošle godine, u novoj konačno označava početak izgradnje Kliničkog centra Srbije, očekuje se i uključivanje privatnog sektora u sistem, ali i da više od 160 zdravstvenih ustanova dobije lepši izgled.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar