Stara ograda ponovo ispred Skupštine, fragment vraćen na mesto posle 65 godina

Predstavnici grada Ohrida i delegacije Severne Makedonije predali su deo nekadašnje skupštinske ograde predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko četiri metra, koji je posle demontaže ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je bilo više koraka koji kao kockice u mozaiku pokazuju kakvi bi odnosi dve zemlje trebali da budu – bratski i prijateljski.

Konstantin Georgijevski, gradonačelnik Ohrida najavio je da će gradska skupština uskoro doneti odluku da za turiste iz Srbije ove sezone parking u gradu bude besplatan.

Zgrada Doma Narodne skupštine, prvobitno Doma narodnog predstavništva, počela je da se gradi 1907. godine, kao reprezentativno zdanje za potrebe Kraljevine Srbije.

Izgradnja je bila završena 1936. godine, skoro tri decenije po polaganju kamena temeljca, kada je postavljena i dekorativna ograda.

Ograda se na tom mestu nalazila do 1956. godine, kada je demontirana i uklonjena prilikom uređenja Trga Marksa i Engelsa (danas Trg Nikole Pašića).

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар