Stano: Priština da Petkoviću dozvoli ulazak na KiM

Peter Stano je za Tanjug rekao da je poseta direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića u skladu sa sporazumom postignutim u Briselu.

"Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu", rekao je Stano.

Na pitanja da li će EU reagovati nakon ponovnog odbijanja vlasti u Prištini da zvaničnicima iz Beograda omogući ulazak na KiM, u Briselu naglašavaju da su ministri spoljnih poslova EU, sa sastanka Saveta EU, jasno poručili da očekuju da se poštuju i primene svi prethodno postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine, i da se na konstruktivan način nastavi sa razgovorima.

"Ovaj poziv 27 zemlja članica uključuje i dogovor o zvaničnim posetama, što je važan deo normalizacije odnosa i doprinosi napretku u dijalogu", zaključio je Stano.

Lajčak sutra u Prištini i o "odgovornom ponašanju"

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sutra će posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU – počev od primene postignutih sporazuma do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama, rečeno je u Briselu.

"Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak će sutra, nakon posete Beogradu, otići u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine", izjavio je Stano.

Na pitanje da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU, Stano kaže da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

"Oni moraju da predvode svojim primerom kada je reč o konstruktivnom angažmanu, odgovornom ponašanju i odgovornim izjavama koje idu u prilog pomirenju i regionalnoj saradnji, a ne suprotno", rekao je Stano.

Na pitanje da li je ta poruka direktno preneta i Aljbinu Kurtiju, Stano je rekao da će Miroslav Lajčak "poruke i očekivanja EU" jasno preneti i Beogradu i Prištini.

"Sve poruke EU su jasne našim partnerima, a ako nisu, mi ćemo nastaviti da im govorimo na različitim nivoima i različitim prilikama", odgovorio je Stano.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар