Stano: I Beograd i Priština da dozvole zvanične posete

Portparol EU Peter Stano pozvao je Srbiju da ponovo razmotri odluku kojom je zabranjena poseta ministra privremenih institucija u Prištini opštinama Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

"Poseta kosovskog ministra je najavljena u skladu sa dogovorom i nema razloga da se ne dopusti. Pozivamo Srbiju da razmotri svoju odluku i dozvoli posete koje su prijavljene na odgovarajući način", poručio je Peter Stano u izjavi za Tanjug.

U Briselu navode da je ova poruka EU identična poruci koja je prošle nedelje upućena Prištini i kojom se traži da se direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću dozvoli ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

"Očekujemo od obe strane da u potpunosti primenjuju sve postignute dogovore, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama", dodaje Stano.

Podseća da su zvanične posete važan deo normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, jer daju priliku za više "interakcije i komunikacije" među stranama.

Portparol EU zaključuje da posete moraju biti realizovane tako da podržavaju proces normalizacije i doprinose radu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike