Stano: EU razmatra akcije za odgovor Moskvi

Peter Stano je na konferenciji za novinare rekao da je Evropska komisija optužila ruskog predsednika Vladimira Putina za "veoma opasan nuklearni rizik" i ocenio da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na njega da obustavi nesmotrene aktivnosti.

Stano je rekao da su članice EU već održale koordinacioni sastanak da bi preduzele mere u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Stano je istakao da Putin koristi nuklearnu nadmoć kao deo zastrašivanja, što nije prihvatljivo.

"EU neće priznati rezultate najavljenih referenduma u delovima Ukrajine za njihovo pripajanje Rusiji", naglasio je Stano.

Prema njegovim rečima, za sada nije potvrđeno da će biti uvođenja daljih sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da su u toku poverljive diskusije o šestom krugu mera EU protiv Rusije.

Stano je ocenio da je govor Vladimira Putina još jedan dokaz da ruski predsednik nije zainteresovan za mir, već samo za eskalaciju "njegovog agresivnog rata".

Stano smatra i da je ono što je rekao ruski predsednik i znak njegovog očaja zbog razvoja situacije na terenu.

"Najava delimične mobilizacije i referenduma, je jasan signal čitavoj međunarodnoj zajednici, u sedmici kada se održava Generalna skupstina UN, da Putina samo interesuje dalje napredovanje i nastavak destruktivnog rata, koji već ima toliko negativnih posledica širom sveta", istakao je Stano.

On je dodao da je iz Putinovog govora, takođe jasno da on, ne samo da nema nameru da doprinese rešavanju aktuelne krize, već da je dodatno produbi.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je EU u ratu sa Rusijom, Stano je odgovorio: "Mi, naravno, nismo u ratu sa Rusijom. Podrzavamo legitimnu i opravdanu borbu Ukrajine da odbrani svoj narod i teritoriju. Ukrajina se ne bori samo za svoj suverenitet, već i za naše principe, vrednosti i poštovanje međunarodnog prava".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike