Stamatović: Izgradnjom elektrana na ugalj Srbija priznaje da neće brzo ući u EU

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović danas je ocenio da je Vlada Srbije uzimanjem kredita da bi izgradila novi blok u Termoelektrani „Kostolac“ priznala da Srbija neće brzo ući u Evropsku uniju gde će do 2025. godine biti zatvorene elektrane na ugalj.

„Dok EU propisuje posebne mere za rad termoelektrana i njihovo postepeno zatvaranje do 2025. godine, zbog njihove visoke štetnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu, naprednjački režim se zadužuje radi izgradnje trećeg bloka u Termoelektrani ‘Kostolac’, iako su svesni da ‘ubijaju’ stanovništvo, zagaduju vazduh, vodu i zemlju“, rekao je Stamatović u saopštenju.

Kako je naveo, procene stručnjaka su da su godišnji troškovi u Srbiji usled negativnog uticaja uglja na zdravlje stanovništva, procenjeni na 1,8 do pet milijardi evra, što može da premaši ekonomsku dobit koju država ima od proizvodnje tog „prljavog i štetnog energenta“.

Stamatović je preporučio da se Srbija „okrene bogatom hidropotencijalu od 1.000 gigavati godišnje koji je nedovoljno iskorišćen jer se koristi samo za trećinu proizvodnje struje, ali i svim ostalim obnovljivim izvorima energije poput solarne energije i energije vetra“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike