Stalan posao za gerontodomaćice u Beogradu, nadležni najavljuju i povećanje plata

Više ne moraju da strepe da li će im ugovor biti produžen. Sada imaju pravo na odmor, bolovanje, teče im radni staž. I to im je, kažu, briga manje. Sve drugo ostaje isto – do najstarijih sugrađana stižu i kada je napolju plus 40 i kada je minus 10.

"Nekada putujemo autobusom, nekada rade ulice i nema prevoza pa idemo peške. Naši organizatori gledaju da nam svi ti tereni budu u krugu da što manje idemo prevozom i da što manje gubimo vreme", kaže Mirjana Filipović, gerontodomaćica.

Gerontodomaćica Persida Čedić ističe da ako volite svoj posao onda ništa nije teško, sve može da se postigne sa puno razumevanja.

"Nisu se žene uopšte nijednog momenta ustručavale da li da nastave sa radom ili da rade u toku pandemije. Po pet šest kilometara su pešačile u toku dana, ali su obilazile svoje korisnike i nisu ih ostavljale same", navodi Jelica Paunović Trivanović iz Sindikata gerontodomaćica.

Za svoj rad, međutim, nisu odgovarajuće plaćene. U Gradu kažu da je nedopustivo da rade za minimalac.

"Sa povećanjem minimalca koji je najavila Vlada njihova plata će biti oko 37.000 dinara i to je nedovoljno i zato će Grad Beograd, to ću ja već uraditi sutra ili prekosutra, uputiti predlog nadležnom ministarstvu Vlade da se povećaju koeficijenti za gerontodomaćice, jer mi želimo da im isplaćujemo platu od najmanje 50.000 dinara", poručuje Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navodi da današnje primanje 75 zaposlenih u stalni radni odnos omogućava prijem još 75 osoba koje će isto raditi posao gerontodomaćice. "Na taj način nama je plan do kraja godine da prepolovimo listu čekanja", dodaje ona

Na toj listi je oko 700 najstarijih sugrađana. Plan je da do kraja godine uslugu gerontodomaćice dobiju i Surčin, Barajevo i Grocka.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар