Staklorezac ponovo osuđen na kaznu zatvora od 30 godina zbog ubistva komšije pekara

Sud je prilikom donošenja odluke kao olakšavajuću okolnost cenio to što Gavranić nije ranije osuđivan, dok je kao otežavajuće u vidu imaju brojne okolnosti, a pre svega njegovo ponašanje nakon ubistva, kao i sam odnos između osuđenog i ubijenog.

Takođe, sud je naložio oduzimanje novca od Gavranića u iznosu od 4.960 evra, kao i oduzzimanje 2.500 evra od L. Ž. kojem je on u noći ubistva vratio dug.

Sud je Gavraniću produžio pritvor do upućvanja na izvršnje krivične sankcije, dok je oštećene uputio na parnicu radi ostvarivanja pravno-imovinske koristi.

Prethodno je postupajuć tužilac u završnoj reči od suda zatražio da Gavranović osudi po zakonu, ali bliže maksimalnoj kazni zatvora od 40 godina, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Sudu se obratio optuženi Gavranić i izjavio saučešće porodici ubijenog Ostojića i izrazio kajanje.

Optuženi je takođe rekao da on nije inicirao da dođe do ubistva, kao i da razlog ubistva nije novac, već se samo branio.

Postupajući tužilac je u svojoj završnoj reči rekao da je dokazano da je Gavranović izvršio krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja, jer je nakon ubistva uzeo deo novca iz torbe ubijenog Ostojića i iste noći vratio svoje dugove.

Takođe, tužilac je ukazao sudu da prilikom donošenja odluke jedina olakšavajuća okolnost može da bude to što Gavranić nije ranije osuđivan, dok je kao otežavajuću okolnost naveo njegovo držanje nakon suđenja, objašnjavajući da je on nakon ubistva pokušao da ukloni tragove.

Sa druge strane odbrana je tvrdila da se Gavranović u trenutku ubistva nalazio u stanju afekta straha, kao i da je pretpostavka da je on uzeo novac od Ostojića nakon ubistva.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu i tvrdila da je reč o nužnoj odbrani, a kao olakšavajuće okolnosti odbrana navodi da je optuženi mlad, neosuđivan, da nije bežao i da je izrazio iskreno kajanje.

Gavranović je bio pravosnažno osuđen u junu 2021. godine na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva, ali je tu presudu u oktobru ukinuo Vrhovni kasacioni sud odlučujući po zahtevu za zaštitu zakonitosti, zbog nepropisno sastavljenih sudskih veća koja su donela presude i u prvostepenom i u drugostepenom postupku.

Vrhovni kasacioni sud je naložio da se Gavranoviću sudi ponovo jer su u radu veća učestovale sudije koje su ranije odlučivale o njegovom pritvoru, kao i u slučaju Darka Šarića i ostalih osuđenih za šverc kokaina.

Na početku suđenja u julu 2018. godine Gavranović je priznao da je ubio Ostojića, tvrdeći da je to bilo u samoodbrani, a naveo je i da se kaje zbog svega što se dogodilo.

Gavranović je optužen da je 3. novembra 2017. godine uveče, u svojoj staklorezačkoj radnji, pijan iz koristoljublja ubio Ostojić, sa kojim se intenzivno družio duže vreme i od njega pozajmljivao novac, a takođe je znao i da Ostojić sakuplja i poseduje novac za finalnu realizaciju otkupa poslovnog prostora u kojem se nalazi njegova pekara.

Oni su prethodno tog dana sedeli zajedno u kafiču i pili alkohol, a potom su otišli do staklorezačke radnje.

Dok su boravili u staklorezačkoj radnji, Gavranović je Ostojiću naneo najmanje 26 udaraca čekičem po glavi, usled kojih je preminuo, navodi optužba.

Njegovo telo je ostavio u paravanom odvojenom delu radnje i potom se našao sa ženom I.S. koja je prethodno telefonom insistirala da iste večeri vrati dug njenom drugu od 2.000 evra.

Potom se vratio se do svoje radnje, uzeo Ostojićevu torbicu izdvojio deo novca koji je poneo sa sobom, a torbicu i deo novca i ličnih stvari ostavio u fioci i ponovo se našao sa I.S, koja ga je i dalje čekala u kolima kada joj je pokazao rukama novac u iznosu od 1.800 evra.

U torbici se nalazilo oko 5.000 evra. Ostatak novca, torbica i telo ubijenog su pronađeni prilikom pretresa staklorezačke radnje 6 i 7. novembra 2017. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike