Štajnmajer: SAD da se odreknu nacionalnog egoizma

Frank-Valter Štajnamjer je tokom komemoracije povodom pada Berlinskog zida podsetio na ključnu ulogu Sjedinjenih Država u rušenju zida koji je razdvajao komunističku Istočnu Nemačku od kapitalističkog Zapada.

Izjavio je kako i dalje čuje vapaj američkog predsednika Ronalda Reagana kod Brandenburške kapije, zahtevajući da se "zid sruši".

Zbog politike Donalda Trampa i njegovog insistiranja na izgradnji zida na južnoj granici sa Meksikom, nemački predsednik je izrazio čežnju za povratkom transatlantskog partnera iz prošlosti.

"Ova Amerika kao obostrano poštovani partner, kao partner demokratije i slobode, protiv nacionalnog egoizma – tome se nadam i u budućnosti", rekao je Štajnmajer.

Tramp je iz Vašingtona poslao poruku čestitke povodom komemoracije, dodajući da će SAD "nastaviti da sarađuju sa Nemačkom, jednim od najdragocenijih saveznika, kako bi osigurali da plamenovi slobode gore kao svetionik nade i mogućnosti za ceo svet".

Za razliku od optimizma na prethodnim komemoracijama epohalnog događaja 9. novembra 1989. godine, kojim je srušen komunistički režim, tri decenije kasnije, raspoloženje je splasnulo, dok je zapadni savez koji je pomogao u osiguravanju liberalne demokratije pun podela.

Za Štajnmajera je nastao "novi zid koji prolazi kroz zemlju – zid frustracije, zid besa i mržnje".

"Zidovi koji su nevidljivi, ali koji dele. Zidovi koji stoje na putu naše kohezije", upozorio je nemački predsednik i pozvao Nemce da "napokon sruše te zidove".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike