Šta za hotelijere znače nova pravila karantina za turiste iz Indije

Nova uputstva, trenutno, važe za one koji dolaze iz Indije, a na snazi su od 9. jula.

"Osim negativnog PCR testa, osim potvrde o vakcinaciji, oni moraju da pokažu potvrdu da su se ulogovali i prijavili na E-zdravlje i popunili sve podatke, a posebno su značajni podaci u vezi boravka, mesta boravka u Srbiji jer će na tom mestu biti u karantinu najmanje sedam dana odnosno 14 dana, sve zavisi od testiranja", objašnjava Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove.

Tako se u jednom niškom hotelu našlo 170 gostiju koji su doputovali iz Indije. Mada posle zatišja koje je epidemija donela turizmu, zvuči kao dobar posao ima dosta i poteškoća.

"Prvo, neiskreno obraćanje agencije, nije naglašeno da je to u stvari karantinski turizam. Prvog dana su pokušali da skriju izjave koje su potpisali , rekli su na recepciji da nemaju izajve međutim u prisustvu policije oni su pokazali da imaju izjave i od tada ne izlaze", navodi Svetlana Miladinović iz hotela Vidikovac.

Posle sedam dana karantina sledi novi PCR test ali i tu, kažu u hotelu, nije tačno definisana organizacija.

"Moja obaveza kao vlasnka hotela nije sakupljanje para za PCR test. Ili, ako jeste, molim neka mi se da neko ovlašćenje. Ko sam ja da sakupljam pare za PCR. Nnemojmo da prebacujemo loptu na ime onoga ko ne treba time da se bavi", kaže Svetlana Miladinović.

Gosti koji nisu želeli pred kameru ne žale se, ali su nam ipak rekli da su njihovi prijatelji u prestonici prošli bolje.

Dok će turisti koji borave u Nišu morati još malo da sačekaju pre nego što krenu u obilazak znamenitosti, turisti pristigli istog dana u Beograd mogli su slobodno da se kreću, pa se stiče utisak da pravila nisu za sve ista.

A pandemija čiji se novi talas uveliko najavljuje, ima svoja pravila od kojih ne odstupa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар