Šta usporava vozove u valjevskom kraju

Na čak 35 kilometara rekonstruisane barske pruge od Beograda do Valjeva pokradeni su delovi kontaktne mreže. Na tim deonicama vozovi se kreću brzinom od 20 kilometara na sat. Tako je od početka godine.

"Kasni sigurno jedno pola sata, sat. Zbog deonice Lazarevac-Slovac. Remeti me dosta.Zbog drugih obaveza sem fakulteta", kaže jedan student, a jedna putnica dodaje: „Pokidana ta žica neka, specijalna, tako sam čula.Puno kasni, deo 2 sata za Užice."

Kradu se specijalne bronzane sajle koje kontaktnu mrežu drže zategnutom. Sajla je duga stotinak metara i teška stotinu kilograma. Svih 29 krađa na barskoj pruzi počinioci su izvršili pod naponom mreže.

"Reč je o krađi takozvanih čvrstih tačaka koje služe za zatezanje kontaktne mreže iznad železničke pruge i te krađe direktno ugrožavaju bezbednost železničkog saobraćaja i utiču na funkcionisanje i saobraćaj vozova. Upravo je to i razlog zbog velikih kašnjenja koja su u proteklom periodu registrovana u saobraćaju vozova na pruzi između posebno Beograda i Valjeva i dalje na barskoj pruzi jer zbog krađe ovih delova smanjuje se brzina vozova na svega 20 i 30 kilometara na sat kako bi se očuvala bezbednost železničkog saobraćaja i kako bi vozovi uprkos ovim krađama ipak saobraćali", objašnjava Nenad Stanisavljević pi-ar "Infrastrukture" Železnice Srbije.

Krađe kontaktne mreže su i na drugim srpskim prugama. Ukupno ih je 250. Infrastrukture Železnice ostale su bez zaliha, a nabavka novih delova je spora.

"Očekujemo da već krajem maja krene sukcesivno i nabavka delova i zamena na tri deonice, znači od Resnika do Valjeva, od valjeva do Čačka i od Čačka do Požege. Znači radiće se paralelno na sva tri dela kako bi se ove čvrste tačke na kontaktnoj mreži zamenile, i neki je plan da se praktično krajem juna, ponavljam ukoliko se izborimo sa svim tim krađama i ukolko bude sve kako je planirano vozovi između posebno Beograda i Valjeva gde su ta kašnjenja najizraženija da se saobraćaj vrati u neki redovan red vožnje", navodi opet Nenad Stanisavljević, pi-ar "Infrastrukture" Železnice Srbije

Nadležni još nisu pronašli kradljivce kontaktne mreže na srpskim prugama. U Železnicama Srbije ističu da je sa MUP-om dogovorena posebna akcija pronalaženja počinioca i njihovo strožije kažnjavanje. Za ove krađe predviđna je kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike