Šta sve roditelji bolesne dece moraju da urade da bi animirali građane za pomoć

Svi smo pre dva dana prisustvovali pravom čudu, kada za Vanju za nešto više od 36 sati poslato 160.000 SMS poruka i proknjiženo mnogo uplata na račun, zahvaljujući čemu će ona ovih dana otići na lečenje. Bila je to pobedila male Vanje, ali sličnu pobedu za svoju decu očekuju i drugi roditelji.

"Nažalost, ima puno dece koje imaju neke anomalije i bolesti koje moraju hitno da se leče i to je problem za ceo život", kaže Marija Kujundžić, majka bolesne devojčice Nede.

Marija je sa ćerkom danas došla iz Kragujevca da bi razgovarala sa nama, jer misli da je pojavljivanje u medijima dobar put do uspeha. Sa istim se slažu i u fondaciji "Budi human", koji tvrde da posle emitovanja ovakvih priča na prvom kanalu RTS-a, za nekoliko sati stigne više od 100.000 poruka.

"Bitno je da ljudi vide i kada vide nadam se da će i da nam pomognu. Nedi možete da pomognete tako što ćete ukucati poruku sa tekstom 231 na 3030", poručuje Marija.

Srbija želi da pomogne. Snalazi se kako ko stigne i svako daje onoliko koliko može. Važno je osmisliti kako nekome pomoći da preživi, a kada su bolesni u pitanju, naročito deca, ideje se lako pokreću.

"Zahvaljujući humanosti jednog mog kolege koji je poznavao nekoga u Partizanu doneo je dres u kancelariju i verujem da će on završiti tamo gde treba. Imamo prvu ponudu koja je hiljadu dinara više dakle 26.000 dinara", navodi Božica Vukadinović Cvetković koja je član humanitarnih Fejsbuk grupa.

Nisu, dakle, samo SMS poruke način da se nekome vrati osmeh na lice i promeni sudbina.

Mladi vatrogasac Đorđe Vukmirović nedavno je sa utakmice na kojoj je igrao čuveni fudbaler Ronaldo uzeo traku koju je jedan od najvećih fudbalera na svetu bacio na teren i prodao je za sedam miliona dinara, koje je namenio za lečenje malog Gavrila.

Vanja, Nina, Gavrilo, Sofija, Dušan, Boško neka su od imena koja se povremeno pominju u skoro svakoj našoj kući.

Deca sa cerebralnom paralizom, spinalnom atrofijom i mnogim drugim teškim ili retkim bolestima, sve češće ujedininjuju Srbiju i povezuju roditelje, koji su u ovakvim trenucima jedni drugima najveća podrška.

Uz dozvolu opštine u kojoj žive, organizuju koncerte, uz pomoć administratora, aukcije na društvenim mrežama, a često u pomoć priskaču drugovi iz škole, vrtića.

Za sada nije dovoljna ni suma koju do decembra treba da skupe roditelji devetogodišnje Jovane.

SMS poruke ne daju očekivane rezultate, pa se sredstva od 6. novembra prikupljaju i internet prodajom.

Na jednoj od takvih licitacija za Jovanu su, za samo 9 sati, prikupljene 164.000 dinara. Činjenica je da se nekada za bolesno dete novac prikupi brze, nekad sporije. Od čega to zavisi, teško je precizno reći, ali je verovatno da na to utiče težina bolesti.

Naravno da većina onih koji pomažu nije medicinski obrazovana, ali izgleda da većina zna da cerebralna paraliza više ne predstavlja retku bolest i da spinalna atrofija, koja je sve učestalija, može da bude opasna po život najmlađih. Verovatno se novac zato najčešće uplaćuje najugroženijoj deci.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар