Šta sve otežava potragu za nestalim mladićem iz Splita

Danonoćno više jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova traga za nestalim 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišom.

"U potrazi neprekidno učestvuju pripadnici svih nadležnih organizacionih jedinica, a od jutros su u potragu uključeni i pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije. Pripadnici Policijske ispostave za bezbednost na rekama zajedno sa kolegama iz Policijske brigade od trenutka prijave nestanka mladića patrolnim čamcima pretražuju Savu i Dunav, kao i obale reka", navodi se u saopštenju MUP-a.

U noći između 30. i 31. decembra, Matej Periš je izašao je iz kluba "Gotik". Na sebi je imao samo majicu kratkih rukava i pantalone. Njegov nestanak je prijavljen u popodnevnim časovima 31. decembra.

Od tada se u medijima smenjuju različite verzije nestanka Mateja Periša. Spekulisalo se da je snimljen kako se u dva sata posle ponoći spušta niz stepenice ka reci.

Pojavio se i nejasni snimak nekoga ili nečega što pliva Savom. U konkretnom slučaju najgore je što nema očevidaca i sve je na nivou pretpostavki, kaže Rade Veselinović koji je za 45 godina više od 30 utopljenika izvadio je iz vode. Na osnovu iskustva kaže i da nagli prestanak rada telefona znači kontakt sa vodom.

"Kada dođe u vodu, temperatura je sada oko pet stepeni, dolazi do hipotermije, naglog rashlađenja organizma, e sad zavisi od količine alkohola, koliko je on popio, koliko je njemu vruće, koliko mu je hladno, koliko mu je toplo, ali najviše 5-6 minuta, najutreniraniji plivači, mogu da izdrže tu temperaturu vode. A onda dolazi do fiziološkog procesa, to je usporenje rada srca. Usporava se disanje, pluća. Ulazi u stanje hibernacije i dolazi do davljenja", objašnjava ronilac Rade Veselinović.

U medijima su se pojavili i snimci mladića koji trči gradom i prilazi jednom taksi vozilu. Otac Mateja Periša potvrdio je da je njegov sin na tim snimcima, ali je demantovao da je on osoba koja je snimljena da pliva u Savi. Diskutabilno je i da li je taj snimak uopšte napravljen u noći 31. decembra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike