Šta se može videti na izložbi SPC

Na izložbi je  samo deo reprezentativne rizničke istorije ne samo Muzeja Srpske pravoslavne crkve, već i manastirskih riznica njenih eparhija.

Od rukopisnih ali i štampanih knjiga do dela crkvene i primenjene umetnosti. Na stalnoj postavci muzej je do sada predstavio desetak važnijih srednjovekovnih rukopisa, a sada više od sto. Značajni su ne samo zbog svoje književne vrednosti, već i zbog svoje umetničke opreme.

"Pored rukopisnih knjiga izložbi su priključene i stare štampane knjige, pre svega knjige štampane u srpskim štamparijama u 16. veku. Tako da se zahvaljujući ovom potpuno novom segmentu muzeja a i izložbe, posetiocima pruža prilika da prate srpsko književno nasleđe i rukopisne knjige i stare štampane knjige u dosad najbogatijem izboru", ističe istoričar umetnosti prof. dr Zoran Rakić.

Posetioci će moći da vide galeriju od preko stotinu ikona koje predstavljaju umetničke tokove stvaralaca srpskog slikarstva tog razdoblja, koji su predstavljeni izuzetnim umetničkim ličnostima – Zoograf Longin, najbolji slikar s kraja 16. veka i veoma značajni umetnici sredine i druge polovine 17. stoleća.

"Tu su celine posvećene crkvenom vezu i umetničkom trkstilu, odnosno bogoslužbenim odeždama, potom jedna celina posvećena sveštenim sasudama nazvane Svešteni sasudovi – gde su prvi put izloženi i ranohrišćanski krstovi datirani od 7. do 12. veka", navodi kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve dr Miljana Matić.

U Muzeju će do 9. decembra biti izloženi i mnogi drugi predmeti iz bogatog umetničkog nasleđa, koji do sada nisu izlagani.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike