Šta se može s prištinskim diplomama

Diplome se na univerzitetima pa i niškom od 2014. godine priznaju samo za nastavak školovanja, kaže rektor.

"Najviše tih diploma bilo je iz susednih zemalja, iz Bugarske, Makedonije, Albanije, sa teritorije Kosova i Metohije naše teritorije uz poseban tretman i poseban pravilnik koji je proizašao iz uredbe Vlade Republike Srbije", kaže  Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu. 

Nisu sporne diplome sa univerziteta u regionu, kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu, ali sa Kosova jesu.

"Ako mi ne priznajemo Kosovo kao državu i Kosovo jednostavno želi od nas da se odvoji, onda sam smatrala da mi ne treba da nostrifikujemo njihove diplome i uvek sam glasala protiv", kaže Jadranka Đurović Todorović, dekanka Ekonomskog fakutleta.

Za priznavanje stranih diploma za zapošljavanje nadležno je Ministarstvo prosvete, odnosno njegov poseban centar u koji stižu i zahtevi Kosova.

"Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja od osnivanja u oktobru 2015. godine nije priznao nijednu diplomu izdatu na teritoriji tzv. Republike Kosovo. Svi podnosioci zahteva informisani su da su njihovi zahtevi na čekanju do okončanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine o statusu Kosova i priznavanju diploma", navodi Ministarstvo prosvete.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da je u Srbiji od 2011. do 2015. godine priznato 28 diploma koje su izdale privremene institucije u Prištini, ali ne znaju koliko je priznato ranije. Znaju da Priština nije priznala nijednu diplomu iz Srbije.

Mediji spekulišu da je niški univerzitet priznao je u poslednje dve do tri godine dvadesetak diploma iz Prištine.

"Priznavanja je bilo u značajnoj meri do 2014. godine kada je bilo priznavanje diploma vezano za zaposlenje. Ja ne mogu da znam tačne cifre, ali tu su bili naši građani različitih nacionalnosti", kaže rektor Antić.

Informacije o priznavanju diploma u Nišu pojavile su se u medijima u oči izbora za novog rektora niškog univerziteta. Dosadašnji rektor Dragan Antić na ovoj funkciji je od 2012. godine. Kao jedini kandidat poverenje je dobio i za treći mandat.

U Ministarstvu prosvete potvrđuju da iz Niša nisu dobili nikakav zahtev povodom priznavanja diploma.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike