Šta povezuje grad Sombor i britansku kraljevsku porodicu?

Tokom posete Srbiji i Novom Sadu 2016. godine, sadašnji kralj Čarls Treći izrazio je želju da kupi staparski ćilim. Međutim, nije bilo ćilima za prodaju. Posle nekoliko dana, Staparac Dejan Milić je sa bakom odlučio da 100 godina star ćilim pokloni princu. Godinu dana kasnije stiglo je i pismo sa dvora.

 

"Bio sam malo iznenađen. Profesor Ćurčić je uvek govorio meni: "Čekaj, samo polako, stići će pismo. Oni neće ostati dužni da se ne zahvale." Sve što radim, radim, ne zbog sebe, već zbog mog mesta. Da bi se ime Stapar čulo nadaleko. Dejan Milić – manje više, ali Stapar – meni je to veoma važno", ističe Dejan Milić, iz Stapara.

Još jedno pismo sa dvora je stiglo u Sombor. Kraljica Elizabeta Druga je prilikom posete Jugoslaviji 1972. godine od predsednika Josipa Broza dobila na poklon par amova, rad somborskog sarača Jovana Đurana. Jovanov sin je, uz pomoć prijatelja, poslao pismo na dvor, kako bi se raspitao da li su amovi još uvek tamo.

"Posle par nedelja stigne odgovor, gde se kraljica zahvaljuje na pismu, gde je ona oduševljena što sam ja nastavio zanat i da se rado seća posete Jugoslaviji. Kolega mi je dao to pismo i rekao: "Čuvaj pismo, čuvaj i koverat, jer malo ko ima pismo sa pečatom kraljevske palate", kaže Nikola Đuran, sarač.

Prema podacima somborskog hroničara, Milana Stepanovića, Somborac Aleksandar Vitković je bio frizer princeze od Velsa Meri, bake kraljice Elizabete Druge. Kralj Edvard Sedmi boravio je u okolini Sombora, u lovištu Karapandža.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike