Šta nam spremaju svetski muzeji – od istorije mode do Pikasa i El Greka

U Muzeju savremene umetnosti u Njujorku moći će da se vidi 60 radova slavnog dizajnera Donalda Džada prikupljeni iz državnih i privatnih zbirki iz Sjedinjenih Država, ali i inostranstva. Na izložbi će se naći i skulpture, slike i crteži, ali i nameštaj.

Takođe u Njujorku, u Metropoliten Muzeju umetnosti na proleće će biti otvorena izložba „O vremenu – moda i trajanje“ pri Institutu za umetničke kostime, a povodom 150 godina postojanja tog muzeja. Biće predstavljena istorija mode u poslednjih vek i po uz predmete iz bogate arhive tog Instituta.

U Londonu će u Kraljevskoj akademiji umetnosti tokom 2020. godine biti više izložbi, a umetnički direktor, Tim Marlou, posebno ističe izložbu posvećenu Pikasu, u čijem fokusu će biti umetnikov odnos prema papiru. Slavni Španac nije samo crtao na njemu, već ga je i cepao, palio i činio trodimenzionalnim. Posetioci će moći da vide više od 300 Pikasovih radova na papiru, nastalih tokom karijere duge osam decenija, među kojima su i pisma, ilustrovane pesme i zajednički rad na fotografijama sa Dorom Mar. 

Takođe u Londonu, u čuvenoj Tejt galeriji, od velikog broja planiranih izložbi, direktorka galerije, Marija Balšou, izdvaja prolećnu postavku posvećenu Endiju Vorholu. Akcenat je na hrabrom i novom viđenju slavnog američkog umetnika, koji je od stidljivog autsajdera, imigranta iz radničke porodice, postao superzvezda pop umetnosti.

U muzeju Prado u Madridu u 2020. godini posetioci će pored ostalog moći da vide i izložbu „Drugo blago: Kutije iz Dafninog nasleđa“. Biće predstavljeno 101 kutija iz jedne od najdragocenijih kolekcija na svetu. Neki od primeraka koji će se naći na izložbi potiču iz perioda od 16. do 18. veka.

U pariskom Muzeju Orsej i Muzeju Oranžerija moći će da se vidi izložba „Dega u operi“. Tokom cele karijere, od debija 1860, pa do poslednjih radova posle 1900. godine, opera je bila vidljiva na slikama Edgara Degaa. Bila je njegovo mesto za istraživanje, i to njeni različiti prostori, od gledališta pa do scene, foajea, plesnih studija, a na slikama su bili plesači, pevači, muzičari iz orkestra, publika.

U čuvenom Gran Paleu biće predstavljen jedan od najoriginalnijih slikara u istoriji, El Greko, slavan još tokom života krajem 16. i početkom 17. veka, a zatim zaboravljen sve do kraja 19. U Parizu će posetioci moći da do sredine februara vide 75 radova majstora renesanse, od velikih ulja na platnu do manjih umetničkih formi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike