Šta najviše muči mlade u Vranju i zašto 60 odsto njih želi da ode u drugi grad

Više od polovine ispitanika odgovorilo je da u naredne dve godine planira da ode iz Vranja. Na to pitanje odgovarali su, većinom, mladi uzrasta do 19 godina.

"Razlog njihovog napuštanja jeste taj što odlaze u veći grad zbog studiranja", kaže Luka Trajković iz Kancelarija za mlade Vranje.

Na pitanje da li se mladi nakon završetka studija vraćaju u Vranje, Trajković kaže da ti nisu ispitali kroz istraživanje, ali da se verovatno neki broj mladih i vrati.

Uroš Ilić iz Udruženja "Aktivisti iz komšiluka" ističe da sedamdeset odsto mladih misli da nema dovoljno prilika za zapošljavanje u gradu, kao i da je to treći najčešći razlog zbog kojeg mladi odlaze iz Vranja.

Nenad Đorđević, gradski većnik, poručuje da je cilj da se stvore bolji uslovi kako mladi ne bi odlazili iz grada.

"Budžet je stabilniji, može se mnogo više toga ulagati i kad je u pitanju zapošljavanje mladih i sport i rekreacija. Krajnji cilj neki jeste da stvorimo što bolje uslove da nam mladi ne odlaze", dodaje Đorđević.

Uz dve fokus grupe, nacionalne manjine i mladi roditelji, postavljeno je onlajn osam grupa pitanja – ekonomija, obrazovanje, zdravlje, sport, kultura, informisanost.

"Što se tiče kulture, mladi nisu toliko aktivni, ne posećuju neka kulturna dešavanja u gradu, čak imaju neki negativan stav u smislu da i ne znaju da li se uopšte organizuju neka kulturna dešavanja i misle da se ne organizuju", ističe Emilija Milenković, učenički parlament Gimnazije.

"Bitno je jako graditi njihovu međusobnu saradnju kako bi došlo do poboljšanja samog položaja i kako bi potrebe mladih bile vidljivije na lokalu", naglašava Milja Zdravković, Krovna organizacija mladih Srbije.

Najveći problemi, kažu anketirani, su nezaposlenost, nedovoljno mogućnosti i nedovoljan uticaj mladih na dešavanja u gradu. Nude rešenja – nova radna mesta, stručnu praksu i jačanje aktivizma. Sedamdeset odsto mladih izjasnilo se da želi da osnuje svoju kompaniju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар