Šta muči mačvanske poljoprivrednike

Sve što se baci u zemlju – nikne, kažu mačvanski domaćini, ali su im i pored plovne ravnice i truda novčanici sve tanji, obori prazniji, a podmladak proređen.

"Jako teško s obzirom na cenu svinja, đubriva, svega ostalog eto samo gledamo ovde vidite da se to slabo prodaje", Kaže Dragan Koprić iz Crne bare

"Država jeste da daje ove subvencije, ali i to ne dobijemo na vreme, a druga stvar ko se bavi mlekarstvom tu nam je bogami katasrofa, mi se bavimo mlekarstvo i nismo zadovoljni cenom mleka", kaže savo Mitrović iz Skrađana.

Nekada je svaka druga kuća u Mačvi imala kravu, danas teško opstaju i najveći proizvođači. Brojali su i do 400.000 svinja – sada gotovo upola manje. Stari domaćini, stara i oprema.

"Sve bi trebalo u poljoprivredi od novog traktora do mehanizacije. Koliko je Vaš traktor star? 40 godina. Možete li da kupite to? Ne mogu, finansije", kaže Milić Poznanović iz Kukujevaca.

Novo se u Mačvi kupuje samo uz subvencije, za keš polovno, ali od njive se ne odustaje.

"Svih 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava su spremni da ostanu na svojoj zemlji, da obrađuju svoju zemlju i da žive od poljoprivrede, samo nam treba malo puniji novčanik kako bi i objekti bili puniji kako bi gazdinstva imala da ulažu u novu opremu i mehanizaciju", kaže predsednik organizacionog odbora sajma Teodor Teodorovića.

Iz Ministarstva najavljuju isplatu dugovanja za subvencije do kraja meseca, a narednog olakšice za prijave preko e-agrara.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike