Šta Makedonce privlači u Vranju

Mare Tomova iz Skoplja objašnjava da im je lepo u Vranju:"Volimo da dođemo, idemo u kafanu, ručamo, društvo.Nekad ostanemo da prespavamo, ima muzika, jednostavno – da promenimo ambijent malo."

I to su, uglavnom, razlozi zbog kojih Makedonci posećuju Vranje. Za pojedine je bitna i ekonomska strana, dolaze da kupuju namirnice. To potvrđuje Dobrinka Stojeva iz Skoplja.   "Jednostavno gledame, kako je kaj vas, kako je kaj nas, ako nam se nešto dopadne, može da kupimo, ako ne, ke prošetame, ke ručame i ke se odime," kaže ona.

Skopljanac Pane Trajkovski navodi da je zbog krize približno svuda isto: " Malo je benzin skuplji kod vas, a inače hrana je tu negde, ulja nema i kod nas, nema i kod vas, ali evo, nalazi se nešto za unuke, i tako. Sitni pokloni, prošetamo malo, družimo se, a još nema ni gužve na granici."

Ni za autobuse ni za automobile još nema gužve na graničnom prelazu Preševo, ali je jeftinije da iz Skoplja dođu organizovanim prevozom. Glavni grad Severne Makedonije i Vranje udaljeni su 90 kilometara,  gosti dolaze i iz drugih mesta. I oni vole da  prošetaju,  da posete prijatelje i kupe nešto za  unučiće i kuću.

 Mare Tomova kaže i da rado posećuju vranjske mesare: " Mi smo ljubitelji na dobra slanina, na kobacice domaće, pa pretežno to uzimame. Nešto suvomesnato, nešto ubavo, jeftinije je ovde kod vas, ali ne zbog cene, već zbog kvaliteta, iskreno da vam kažem."

U prethodne 2 godine, Makedonci su dolazili u Vranje i zbog vakcine protiv koronavirusa. Od početka maja, u Zdravstveni centar došlo ih je 20-oro.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike