Šta Makedonce privlači u Vranju

Mare Tomova  iz Skoplja navodi zašto vole da dođu: " Lepo nam je tu, idemo u kafanu, ručamo, društvo, nekad ostanemo da prespavamo, pa ima muzika, jednostavno da smenimo ambijent malo."

To su uglavnom razlozi zbog kojih i drugi Makedonci posećuju Vranje. Za pojedine je bitna i ekonomska strana, dolaze da kupuju namirnice.
To potvrđuje i Dobrinka Stojeva iz Skoplja: " Jednostavno, gledame kako je kaj vas, kako je kaj nas, ako nam se nešto dopadne, može da kupimo, ako ne, ke prošetame, ke ručame i ke se odime."
Njen sugrađanin Pane Trajkovski smatra da je zbog krize približno isto kod svih. Ipak, izdvaja:" Malo je benzin skuplji kod vas, a inače hrana je tu negde, ulja nema i kod nas, nema i kod vas.Ali, eto,  nalazi se nešto za unuke, i tako. Sitni pokloni, prošetamo malo, družimo se, a još nema ni gužve na granici."
Ni za autobuse ni za automobile još nema gužve na graničnom prelazu Preševo, ali je jeftinije da iz Skoplja dođu organizovanim prevozom. Glavni grad Severne Makedonije i Vranje udaljeni su 90 kilometara, a gosti dolaze i iz drugih mesta. Kažu da u Vranju imaju prijatelje.Vole da prošetJU, da nešto pazare za unučiće i kuću.

 Mare Tomova kaže:"  "Sea tuka idemo u mesare jer smo ljubitelji na dobra slanina, na kobacice domaće, pa pretežno to uzimame. Nešto suvomesnato, nešto ubavo, jeftinije je ovde kod vas, ali ne zbog cene, već zbog kvaliteta, iskreno da vam kažem."

U prethodne 2 godine, Makedonci su dolazili u Vranje i zbog vakcine protiv korona virusa. Od početka maja, u Zdravstveni centar došlo ih je 20-oro.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike