Šta kriju pisma romantičnog francuskog kaplara

Maksim Le Ruk kupio je kuću u Bretanji u gradu Vilen. Odlučio se da je renovira. Dok je menjao krov kuće, u zidu iznad kuhinje pronašao je 60 pisama. Ta romantična pisma u vreme Velikog rata francuski kaplar poslao je svojoj ženi.

"U nekim pismima možemo da pratimo celu istoriju. Neka su oštećena, ali ipak možemo da naslutimo šta je Žan Šapron pisao supruzi i ćerki Ivet", kaže Maksim Le Ruk.

"Mila moja draga, već tri dana nemam vesti o vama. I konačno sam danas dobio tvoje pismo. Radujem se. Grlim te i ljubim moju malu Ivet", piše u jednom pismu.

Kada je vlasnik kuće pročitao pisma potražio je unuka francuskog kaplara. I našao je Iva Gaušona.

"On je pisao, crtao, slikao. Prepoznajem dedin rukopis. Ovo je jako lepo od Vas, što ste me pronašli. Hvala vam na tome i na velikodušnosti", kaže Iv Gaušon.

Pronađena pisma otkrivaju intimne priče o vojnicima i svakodnevnom životu na prvoj liniji fronta. Pisma su pisana do 19. jula 1918. godine, kada je Žan Šaporon poginuo.

Njegovog potomka pronašao je novi vlasnik kuće. Unuk vojnika pisma je video prvi put i nije mogao da sakrije suze.

Preuzeo je sva pisma, čak i oštećene delove, koja će s posebnom pažnjom sklopiti i čuvati uspomenu na hrabrog i romantičnog dedu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike