Šta kaže Moskva na otkaz Džona Boltona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je smena američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona unutrašnja stvar SAD, dodajući da se Rusija u to ne meša, prenosi Rojters.

Predsednik Odbora za međunarodna pitanja Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, međutim, ocenio je za Tas da bi Boltonov odlazak mogao da poveća šanse za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Nada da će novi START biti produžen živi dok god je on na snazi, odnosno do februara 2021. godine i nakon Boltonovog odlaska velike su šanse da sporazum bude postignut na vreme i da čak bude unapređen", rekao je Kosačov.

Dodao je da se Bolton uporno protivio sporazumu u oblasti strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, misleći da oni previše ograničavaju SAD u demonstriranju superiornosti.

"Ne znam da li je to razlog što ga je predsednik Tramp otpustio, ali znam da je to razlog što meni nije žao zbog toga", zaključio je Kosačov.

START su 2011. godine potpisale Rusija i SAD i on će biti na snazi do 5. februara 2021. godine, ako ga do tada ne zameni novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja.

Sporazum takođe može da bude produžen za ne više od pet godina i to konsenzusom obe strane.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike