Šta je za akademike SANU danas intelektualac

Cenjen, potcenjen, precenjen, ali uvek pred velikim očekivanjima – intelektualac. Jedno od ključnih pitanja je: da li još postoji klasični intelektualac?

"Nažalost, ne postoji, on je deo nepovratne prošlosti. Mogli bismo da pišemo sa žaljenjem posmrtnice za njega. Zato što su se toliko izmenile okolnosti izražavanja, istupanja, ispoljavanja intelektualaca", smatra Alpar Lošanc, dopisni član SANU.

Akademik Tibor Varadi napominje da zaista postoji jedna težnja ili neki talas oko nas ka uprošćavanju stvari i tu su onda intelektualci mnogo više naklonjeni da prihvataju šeme umesto da gledaju šta je ispod šema.

U suočavanju savremenih intelektualaca sa protivrečnostima koje određuju njihov nastup pojavili su se, takozvani "medijski intelektualci", a klasični – univerzalni – čini se nestaju.

"Ako ne bi postojali ti intelektualci opšte prakse, onda nećemo imati intelektualce uopšte, imaćemo fah idiote ili stručnjake za pojedine oblasti. Ali ja verujem u tu vrstu, ono što se zove zdravog razuma i kada bih hteo sada da miniram sve definicije intelektualca rekao bih da su to ljudi koji imaju zdrav razum", ističe akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU.

U vreme društvenih mreža i emotivne destruktivnosti za povratak ideala "plemstva duha" potrebna je nova dimenzija humanosti i ljudskosti – poručuju iz SANU.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike