Šta je telefonski terorizam, profesor Mijalković savetuje kako da se ponašate u slučaju dojave o bombi

Osim zabrinutosti i panike kod građana, dojave o postavljenim bombama stvaraju problem u funkcionisanju institucija i zahtevaju veliko angažovanje policijskih ekipa koje sve navode moraju detaljno da provere. Trend lažnih dojava u Srbiji traje već nekoliko nedelja. 

Profesora Kriminalističko-policijskog univerziteta Saša Mijalković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je cilj terotizma da izazove strah i paniku kod građana da stvori nepoverenje u državnu vlast i da stvorena panika kod građana izvrši pritisak na državu kako bi ustuknula pred zahtevima terorista.

"Mi ne znamo šta je motiv ovog događaja, to će se utvrditi u krivičnom postupku i na sudu. Ukoliko je motiv ideološko-političke prirode i ukoliko je usmeren protiv ustavnog uređenja naše zemlje, odnosno dobara i vrednosti koji su zaštićeni međunarodnim pravom u tom slučaju je reč o terorizmu", naveo je profesor Mijalković.

Prema njegovim rečima, ako je neki drugi motiv, onda je to krivično delo koje je usmereno protiv javnog reda i mira.

"Terorizam postoji jedino ukoliko je ideološki politički motiv i pozadina tog događaja. Ne mora da eksplodira bomba da bismo mi rekli u konkretnom slučaju da je reč o terorizmu. Naš zakon podrazumeva da i sama pretnja činjenjem terorističkim aktom podrazumeva terorizam i to je onda posao za Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal", naveo je Mijalković.

Napomenuo je da iza ovakvih napada mogu da stoje neki solo igrači, neki avanturisti, a mogu da stoje i dobro organizovane terorističke grupe, pa i glavne službe nekih država.

"Treba praviti razliku između toga da je dojavljeno da je podmetnuta bomba u vreme pismenih zadataka i da imate kordinisanu akciju dojavljivanja u nekih stotinak škola, tim pre što je to poslato sa servera iz inostranstva", napomenuo je profesor.

Kako je rekao, postoje indikacije da je reč o organizovanoj akciji koja je usmerena protiv naše zemlje.

Kako građani da se ponašaju 

"Nadležnost našeg sistema bezbednosti proteže se nad teritorijom Republike Srbije, a kada se radi o slučajevima gde imamo izvršioca protiv naše države iz inostranstva onda su za to nadležne službe država na čijoj teritoriji je krivično delo izvršeno", kaže Mijalković.

Dodao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ima visoko-specijalizovane službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma i službe za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala.

Mijalković napominje da se ovaj slučaj o dojavama o bombi u više od 100 škola ne može podvesti pod visoko-tehnološkim kriminalom zato što on podrazumeva zloupotrebu visokih savremenih tehnologija radi izvršenja krivičnih dela, a ovde je više reč o telefonskom terotizmu, gde se samo preti i lažno dojavljuje izvršenje krivičnog dela.

Ističe da su naše službe upele da lociraju neke adrese sa kojih se preti u inostranstvu, što je veoma teško i posredstvom Evropola mogu da se pronađu lica koja stoje iza toga.

"Ono što se zna jeste da nijedna od ovih poruka nije stigla sa teritorije Republike Srbije već iz inostranstva", kaže profesar.

Napomenuo je da učestale dojave o bombama iscrpljuju građane ali da svakoj treba pristupati kao da je ozbiljna.

Građani bi morali, kako ističe, morali da postupaju po instrukcijama nadležnih državnih organa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike