Šta je sve na Vučićevoj diplomatskoj agendi do kraja godine

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van Der Belen, predsednik Austrije, predsedavajuće Evropskoj uniji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da poseti Beograd u januaru iduće godine, a između te dve posete potvrđena su dva Vučićeva susreta sa šefom francuske države, Emanuelom Makronom – jedan u Parizu, a drugi, "kod kuće", u Beogradu.

Srbija i predsednik Aleksandar Vučić ostaju, sudeći po predstojećim sastancima, značajan i respektabilan, a svakako nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni.

Iz ugla interesa Srbije, pak, teme razgovora predsednika Srbije sa međunarodnim zvaničnicima su, pre svega, ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturnog povezivanja i ekonomskog rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, u Parizu učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede.

Dvojica predsednika su se prethodno sastala u Parizu 17. jula, kada je dogovorena i poseta predsednika Makrona Srbiji.

Potom je potvrđeno da Makron dolazi u Beograd početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina.

Politički uticaj te zemlje na međunarodnoj sceni je nesporan, a čini se da je sa dolaskom Makrona na mesto šefa države "resetovan" i ojačan na evropskom, i ne samo evropskom nivou.

U poslednje vreme bilo je i više značajnih francuskih investicija u Srbiji, a najveća je preuzimanje beogradskog aerodroma od strane kompanije "Vansi".

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc.

Treba imati u vidu i da je Austrija u vrhu zemalja iz kojih dolaze investicije u Srbiju, te da više od 850 austrijskih kompanija zapošljava u našoj zemlji više od 20.000 radnika.

Prilikom posete Van der Belena biće održan i veliki Poslovni forum.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, što je planirano za kraj oktobra.

Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da su i lični odnosi Vučića i Erdogana zasnovani na međusobnom poštovanju i poverenju.

Turka je inače značajan investitor i poslodavac u našoj zemlji.

Posle Turske, Vučić će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak kvadrilaterale, formata za saradnju – Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov.

Prilikom ovih sastanaka najviše pažnje se posvećuje infrastrukturnom povezivanju zemalja učesnica te regionalne incijative, a novost je da će se predsedniku Srbije i premijerima – Bugarske, Rumunije i Grčke, kao specijalni gost, pridružiti i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

U novembru Vučić će prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na e narodnjačke EPP-a, na koji je pozvan kao lider SNS-a, pridruženog člana EPP-a.

I to će biti prilika za brojne susrete na marginama skupa, jer su među učesnicima značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i – Angela Merkel, Viktor Orban, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Donald Tusk, hrvatski premijer Andrej Plenković i drugi.

Za kraj novembra je zakazana i zajednička sednica Vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, a srpsku delegaciju će predvoditi predsednik Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike