Šta je Srbija najviše izvozila u prošloj godini i u koje zemlje

Igor Kronja posebno podseća na 2020. godinu koja je bila šok ne samo za srpsku privredu nego i za svetsku. U toj godini su se desili prekidi u lancima snabdevanja, došlo je do povećanja cena transporta, uopšte do generalne krize.

Istakao je da je u prošloj godini srpska ekonomija pokazala spremnost da odreaguje na promene, da je postignuta fleksibilnost, i odlični rezultati. Izvoz će, kako je naglasio, prema nekim projekcijama porasti za četvrtinu.

Takođe, dodao je da nova situacija otvara i nove mogućnosti, približava evropske investitore Srbiji da sele svoje fabrike sa Istoka ka našoj zemlji.

"Tradicionalno dve trećine proizvoda je plasirano na EU,  a isto tako možemo reći da mala preduzeća plasiraju svoje proizvode kako u EU kroz lance dobavljača tako isto i na tržište regiona samostalno kao proizvođači finalnog proizvoda", rekao je Kronja.

Najznačajnija izvozna tržišta u 2021. su bila Nemačke, Italije BiH, Rumunije, Mađarske i tržište Rusije.

Šta se najviše izvozilo

Kronja je ukazao i da su se otvorile mogućnosti da srpski proizvođači postanu dobavljači nekih novih klijenata iz EU i time su napravili proboj ka tržištu Evrope.

Prilivom stranih direktnih investicija u Srbiju došle su nove tehnologije koje su primenjene kroz auto, avio, elektro i hemijsku industriju.  

"Kada pogledate srpske kompanije, odnosno strani investitori koji su doneli tehnologije pokrenuli su niz malih i srednjih preduzeća koja su ušla u lance snabdevanja. Tako možemo smatrati da se srpski proizvod nalazi u nekom od najnovijih modela renomiranih svetskih proizvođača automobila. Srbija ima više fabrika guma, tako da je značajna na karti prozvođača pneumatika", istakao je Kronja.

Naglašava i da je Srbija ostvarila suficit od januara do oktobra prošle godine u iznosu od oko milijardu evra u domenu usluga, gde dominira IT sektor.

Kukuruz i dalje jedan od izvoznih aduta

"Srbija je četvrti izvoznik kukuruza u Evropi, takođe imamo malinu koju možemo smatrati svetskim brendom. Malina iz Srbije je prepoznata po svim kontinetnima po svom kvalitetu", naveo je Kronja.

Takođe, Srbija je i jedan od najvećih izvoznika jabuka u Rusiju.  

Rast je zabeležen i u turizmu. 

"Mislim da je srpski turista upoznao Srbiju i video da ova država ima mnogo šta da ponudi", smatra Kronja.  

Struktura izvoza je, kako je ocenio, značajno promenjena. Početkom 2000-tih Srbija je izvozila sirovine i neke primarne proizvode.

Kakvi su rezultati po regionima

Očekivano, kako je naveo Kronja, beogradski region ostvario je najveći izvoz od 4,6 milijarde evra i to 23 posto ukupnog izvoza.

Tu su i Južnobački i Sremski region sa 11,6 i 8,3 posto u ukupnom izvozu.

Najveći rast je ostvaren u Borskom regionu a Moravički je ostvario suficit. Primetan je rast i slaborazvijenim regiona kao što su Jablanički i Toplički.

Uvoz je, kaže, takođe rastao.

"Srbija je energetski zavisna zemlja, posebno naftnih derivata kojima je cena skočila, isto tako uvozi razne sirovine, repromaterijale, mašine", saopštio je Igor Kronja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike