Šta je presudilo da Sabor SPC da blagoslov za autokefalnost MPC-OA

Dok još traju analize odluke SPC da prizna najširu autonomiju za Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju,  u Skoplju novo iznenađenje.

"A sada, braćo i sestre, donosimo još jednu vest. Sveti Sabor SPC je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi MPC-OA. Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost ove crkve", rekao je patrijarh Porfirije.

Iznenađenje nije izostalo ni među poznavaocima crkvenih prilika. Možda zato prve reakcije od političara.

"Sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odkuku SPC da prihvati autokefalnost MPC-OA kao korak u pravom smeru", objavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na Fejsbuku.

Sledi rešavanje tehničko-organizacionih detalja, a nakon toga će uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom. O svemu tome, poručuje patrijarh, biće obaveštene sve pomesne crkve i pozvane da i one prihvate status autokefalnosti.

"Većina ljudi jeste iznenađena tom odlukom, ali ono što je važno istaći jeste da je u nizu loših odluka sa obe strane ova odluka je bila dobra i ide u korist naroda samog. Meni se čini da cela priča nije gotova – jeste SPC prihvatila autokefalnost, ali sada se tek čeka odgovor iz Grčke i Bugarske, biće problem zbog imena, a još mnogo važnije čeka se odgovor iz Moskve", navodi Marko Veković sa Fakulteta političkih nauka.

Za vernike, ali i poznavaoce crkvenih prilika, nepoznanica su i razlozi da se odluka donese sada, odnosno da se sve odluke Sabora saopšte tek u Skoplju.

"Ovo sada što se desilo sigurno je da je srpska crkva uzela u obzir mnoge okolnosti i nadasve zahteve koji su dolazili iz Skoplja, ali čim se kaže da je doneta odluka na Svetom arhijerejskom saboru jednoglasno, znači da su uzeti u obzir neki interesi, veći iteresi koji nama za sada nisu poznati. Mi ne znamo koji su razlozi rukovodili srpsku crkvu da donese ovakvu odluku s obzirom da je ranije bila odlučna, ne odlučna nego je zahtevala da se ispune svi kanonski uslovi da se najpre prizna autonomija, a zatim i autokefalnost", naglašava Jovan Janjić, kulturolog.

Odluka bi mogla da utiče i na buduće odnose u pravoslavnom svetu.

"Problem Severne Makedonije jeste važan, ali imamo mnogo bitniji problem u Ukrajini. U budućnosti možemo očekivati da će Ukrajina da podeli istočno hrišćanstvo na dva pola – Moskva i Istanbul", poručuje Veković.

Liturgija u Skoplju predstavlja nastavak procesa pomirenja dve crkve započetog 16. maja kada je Sabor SPC saopštio da priznaje najširu autonomiju Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji. Tri dana kasnije, održana je Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save u Beogradu, prva posle 55 godina koju su zajedno služili arhijereji obe crkve.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike