Šta je Papa Franja zaista rekao o Putinu i patrijarhu Kirilu

Već prvog dana rata papa Franja pozvao je Vladimira Zelenskog. Ne i Vladimira Putina kojem dvadestog dana rata, po kardinalu Pjetru Parolinu, šalje poruku da je spreman da dođe u Moskvu. Odgovor Kremlja, još čeka.

"Ono što bih mogao da izdvojim jeste papina intenzivna želja i namera da se dođe do momentalnog prekida vatre čak i ako bi to značilo odlazak u Moskvu gde bi želeo da se sretne sa predsednikom Rusije Putinom", kaže Lučano Fontana, direktor dnevnog lista Korijere dela sera koji je radio intervju sa Papom Franjom.

Fontana ukazuje na to i da papi to nije lako s obzirom na zdravstvene probleme.

Smatra da je Italijani su mahom najviše reagovali na izjavu pape da je "Nato lajao na vratima Rusije što je navelo Putina da odreaguje na ovaj način i izazove konflikt".

"To jeste vrlo snažna rečenica koju je papa Franja ponovio pokušavajući da shvati šta je tačno navelo predsednika Putina kao i većinu Rusa koji ga podržavaju na ovaj ratni čin, šta ga brine, dakle, šta ga je navelo na ovaj potez", navodi Fontana.

Potez, za koji je papa rekao da ne može da se opravda. Baš kao ni pokušaj opravdanja ruske invazije, koji mu je, kaže papa Franja, ruski patrijarh iščitao s papira.

"Saslušao sam i rekao mu, ne razumem ništa u ovome. Brate, mi nismo državni sveštenici, ne možemo da koristimo jezik politike, već Isusov. Mi smo pastiri istog svetog naroda Božijeg. Za ovo moramo tražiti puteve mira, da stanemo na kraj sa paljbom oružja. Patrijarh se ne može transformisati u Putinovog šegrta, rekao je papa Franja.

Iako je sasvim jasno osudio pokretanje rata u Ukrajini Papa ne želi da bude shvaćen, kako Lučano Fonatana vidi, kao bezuslovni, saveznik jedne od sukobljenih strana.

"On vrlo jasno zna, da rat ne zavisi samo od jedne strane. U tom smislu, papa je ostavio otvorena vrata za svoje dalje mirotvorno delovanje uključujući i njegovu željenu a za sada neostvarenu saradnju sa patrijarhom Kirilom, pošto smatra da oni kao duhovni pastiri treba da budu iznad zbivanja i da pomognu da se prekine rat i stradanje ljudi", ističe Fontana.

Papa i ruski patrijarh razgovarali su 16. marta preko aplikacije "Zum". Ono što je tada rečeno, pogrešno je interpretirano, piše u saopštenju ruska Patrijaršija posle papinog intervjua. Sastanak dvojice verskih vođa bio je planiran za 14. jun u Jerusalimu. Na Papinu moblu sastanak je odložen. Prvi i jedinu suret, bio je na Kubi, 2016.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike