Šta će lokalne samouprave preduzeti da smanje zagađenje

U kosjerićkom domu zdravlja ove zimske sezone povećan broj najmlađih pacijenata sa respiratornim infekcijama.

"Da li je to posledica aerozagađenja ili posledica jednostavno hladnog vremena, sa pratećim virusnim infekcijama mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo. Narod je se, nažalost navikao. Kada je vazduh jako zagađen trude se da na izlaze napolje, da jednostavno više vremena provode u kući", kaže Dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja Kosjerić.

Problem aerozagađenja bio je povod za zajednički sastanak svih ustanova i preduzeća u Kosjeriću. Odbornici su doneli odluku o izradi akcionog plana.

"I na osnovu tog akcionog plana, koji će nam izraditi neka eminentna kuća, neki eminetni stručnjaci, koji će nam reći šta treba da radimo, mi ćemo se pridržavati tih mera i tražićemo sve pomoći od države i ministrstva", navodi Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

Pre toga lokalna samouprava u Kosjeriću će prelaskom na ekološke energente umanjiti za trideset procenata izvore štetnog aerozagađenja. U Nišu toplana je na gas, pa je namera da se domaćinstvima, koja koriste ugalj ili mazut omogući prelazak na zdraviji način grejanja.

"Mi ćemo na taj način, kao grad dati podstrek i podsticaj građanima da pojeftinjenjem samog priključka damo podstrek građanima da se priključe na sistem daljinskog grejanja", najavljuje Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša.

Najveće aerozagađenje je tokom grejne sezone, pa su pojedine lokalne samouprave pribegle otklanjanju glavnih uzročnika štetnih čestica.

"Gasifikacijom upravo većeg dela, ili možemo reći u potpunosti svih hotela u Vrnjačkoj banji, većeg dela javnih objekata, ustanova, školskih objekata koji se greju na gas, svedemo to na minimum", kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Merni instrumenti u Kraljevu u svakom trenutku mogu pokazati kvalitet vazduha. Ono udišemo vidljivo je, ali tri dana kasnije.

"Tako da ne može dan za danom, već mora da se sačeka određeni period da bi smo izbacili konačne rezultate", objašnjava Vladimir Simić iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Meteoroška sekcija osnovne škole "Mito Igumanović" iz Kosjerića imala je na raspolaganju i mobilni uređaj za merenje aerozagađenja.

"Pa smo pravili istraživanje u okolnim mestima. Pa, na primer, jedno naše nedavno istraživanje je pokazalo da zagađenje PM česticama u Požegi je znatno veće, nego što je u Kosjeriću, a i drugim mestima. Pokazalo je ekstremne vrednosti", navodi profesor Milenko Stefanović.

U medijima se uglavnom prati situacija u sredinama gde postoje merne stanice. A kakav vazduh udišemo tamo gde ih nema pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave sve lokalne samouprave, ali i država.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike