Šta bi se desilo da su demonstranti probili ogradu Bele kuće

Talas protesta zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu proširio se širom SAD, praćen sukobima demonstranata i policije u Njujorku, Vašingtonu, Atlanti, Denveru i Kolambusu.

Bela kuća bila je nakratko blokirana pošto su je opkolili demonstranti, koji su uzvikivali ime ubijenog Džordža Flojda i upozoravali vlasti da "nema mira bez pravde".

Tramp se potom oglasio na Tviteru. Kako Rojters navodi, čini se da je pozvao svoje pristalice da se okupe ispred Bele kuće. "Koliko sam shvatio, večeras je MAGA (Make America great again /Učinimo Ameriku ponovo velikom) noć u Beloj kući".

Američki predsednik je, između ostalog, pohvalio rad Tajne službe koja je čuvala Belu kuću: "Bio sam unutra i pratio svaki korak, i osećao sam se u potpunosti bezbedno".

Naveo je i da niko nije bio ni blizu toga da preskoči ogradu, ali da jeste, da bi se suočio sa najopasnijim psima i najstrašnijim oružjem koje su ikada videli, a da su pripadnici Tajne službe samo čekali da krenu u akciju. 

Tramp je optužio gradonačelnika Vašingtona Mjurijel Bauzera da nije hteo da pošalje policiju da pomogne Tajnoj službi iako su, kako je Vašington post naveo, pomogli da se demonstracije održe pod kontrolom.

U međuvremenu, guverner Minesote Tim Volc naredio je najobimniju mobilizaciju Nacionalne garde u istoriji, a Pentagon je spremio posebne snage za pomoć u uspostavljanju reda u državi u kojoj već četiri dana traju neredi zbog ubistva Džordža Flojda. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike