Šta bi moglo da zabrine banke

Banke su u ovu godinu ušle jače nego prošle, a stanovništvo je ipak opuštenije posle neizvesnosti izavane pandemijom.

Stopa problematičnih kredita kod stanovništva posele završetka trećeg moratorijuma je 3,1 odsto, dok je u proteklih godinu dana 9.351 korisnik više kasnio kod otplate minusa po karticama nego 2020. Šta bi moglo da brine banke?

"Mi ako uporedimo cenu kamatnih stopa da inflacija i dalje nema uticaj na kamatne stope s tim da imamo veliku količinu novca u opticaju i banke u toj meri ne prate inflaciju da povećaju cenu kredita i vidimo da je referentna stopa stabilna, da se ne menja. U kojoj meri će inflacija biti stabilna ili nestabilna mi smo optimisti da je ovo jedan privremeni skok koji ne bi trebao da utiče na cenu novca", kaže Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke.

A na tržištu će ove godine biti nekoliko banaka manje jer se pojedine spajaju, a neke male će pokušati da opstanu u izmenjenim tržišnim uslovima. Šta će da rade?

"Da li će u narednom periodu te domaće banke uspeti da se izbore sa velikim bankama, da hoće, ali u jednoj specifičnoj niši koja će biti daleko od investitosrkog i okrenuta nekoj mikrozajednici i nekim rizičnijim plasmanima koji neće moći da prolaze u komercijalnim bankama sa stranim kapitalom", kaže Nenad Tešić, ekomomisata Egzakta advajzori.

Ove 2022. godine banke iz Evropske unije dobijaju i subvencije Evropske centralne banke kako bi bile okrenute start apovima i zelenoj agendi.

"Smanjivaće se definitivno proizvodnja iz uglja, a digitalizacija je neizostavna jer nemamo svi iste talente da radimo u proizvosnji, u uslugama pa će se preko digitalizacije stvari usluge digitalizovati. Srbija je sa projektom Digitalna Srbija fantastično pozicionisana", kaže Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora grupacije NLB.

Banke uglavnom vezujemo za novčane pozajmice ali ćemo morati u budućnosti da ih pažljivo slušamo jer će od njihove politike zavisiti i ekonomska politika i biznis.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике