Šta auto-put kroz Grdelicu znači za jug Srbije

Meštani grdeličkog kraja kažu da se još od šezdesetih godina govori o početku izgradnje auto-puta koji mnogo znači za njihovu sredinu.

"Mi smo 1999. godine našli cigle koje su postavljene 60-ih godina sa obeležnim tačkama krstom na cigli i osnovica za dalje snimanje i trasiranje auto-puta", ispričao je jedan od meštana.

Pričalo se, razmeravalo, obeležavalo, projektovalo skoro pola veka.

Zbog konfiguracije terena, uskog prostora i složene geologije činila se Grdelička klisura nepremostivom. Rešenja su bila brojna, poneka i nerealna.

"Pošto je Grdelička klisura specifična, da se pravi auto-put na stubovima, da je to bio neki projekat Kineza navodno", ispričao je jedan od meštana Grdelice.

Strah je bio opravdan, nije bilo lako uhvatiti se u borbu sa prirodom.

Odroni, podzemne vode više puta su pomerali rokove. Posle pet i po godina veliki posao je završen. Izvođači, projektanti, preko 3.500 radnika sa olakšanjem i ponosom gledaju na graditeljsko remek-delo.

"Jer je ovo jedinstven poduhvat, ovako nešto će retko kada ponovo biti građeno u Srbiji, ogromno iskustvo svi mi koji smo učestvovali u realizaciji ovog projekta ćemo poneti", istakao je Aleksandar Senić, izvršni direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Stižu i investitori 

Da sa auto-putem stižu i investitori osetili su stanovnici Vladičinog Hana, ali i Grdelice.

Holandski, pa domaći zahvaljujući kojima se posle skoro dve decenije ovde ponovo čuje zvuk mašina za šivenje i pletenje.

Filip Živković iz holandkse kompanije "VNB Kniting" kaže da je prisutnost auto-puta svakako značajna i da se lako dolazi do fabrike.

U Predejanu sa bojazni, ali i nadom gledaju na savremenu trasu s druge strane Južne Morave.

I mali pogon bi značio da zadrži mlade. Motel, jedini privredni objekat mora ostati simbol varoši, kažu meštani.

Šansu za razvoj vide gradovi i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Po pravilu auto-put donosi kvalitetniji život, ali i lakšu, bržu i na prvom mestu bezbedniju vožnju.

Meštani ističu da im mnogo znači izgradnja auto-puta, i onima koji putuju za Grčku, ali i onima koji svakog dana putuju na posao.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike