SSP: Predloženim zakonom o agencijskom zapošljavanju vlast uvodi napredno robovlasništvo

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da predloženim zakonom o agencijskom zapošljavanju, vlast uvodi „napredno robovlasništvo gde poslodavac radnika iznajmljuje i u bilo kom trenutku može da ga odbaci poput polovne robe“.

Navodeći da takav „robovlasnički zakon ne postoji nigde u Evropi“, Stefanović je ocenio da je to „prava slika režima Aleksandra Vučića koji radnike tretira kao robove u funkciji bogaćenja novokomponovanje finansijsko-političke elite“ i da će predloženi zakon „izazvati još masovnije iseljavanje ljudi iz Srbije“.

„Ovim sramnim predlogom zakona se omogućava iznajmljivanje radnika na lizing u svim preduzećima izvan javnog sektora, čime se budući ‘rent a radnici’ lišavaju prava, pristojne zarade, bilo kakv zaštite od bahatog poslodavca i tretiraju se kao stvari“, naveo je Stefanović a prenela Stranka slobode i pravde.
On je ocenio da se tim predlogom zakona „obesmišljava stalno zaposlenje, jer se ne postavlja nikakvo ograničenje za zapošljavanje na lizing“.

„Zašto bi poslodavci uopšte želeli da imaju stalno zaposlene radnike kad mogu da ih rentiraju i vrate agenciji kad im ne odgovaraju, kao polovan automobil. U ime Stranke slobode i pravde, garantujem da ćemo nakon smene aktuelne vlasti ukinuti ovaj zakon zajedno sa Zakonom o radu, kako bismo radnom čoveku vratili dostojanstvo i sigurnost zaposlenja“, dodao je Stefanović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike