SRS: Ako nadležni ne reaguju, primorani smo da sprečimo festival Merdita dobar dan

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović kazao je danas da će ta stranka sa svojim simpatizerima sprečiti održavanje festivala „Merdita, dobar dan“ u Beogradu, ukoliko nadležni organi Srbije ne spreče tu manifestaciju i rad Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizuje.

„Pozivamo predsednika, premijera, ministra policije i celu Vladu Srbije da pod hitno izađu sa stavom i da spreče održavanje manifestacije koja promoviše nezavisno Kosovo i spreče rad te organizacije. U suprotnom naša je obaveza da sprečimo to na način na koji umemo“, kazao je Damjanović u Skupštini Srbije.

On je ocenio da SRS ne pravi haos time što će sprečiti održavanje festivala, već to čini druga strana koja pokušava da u glavnom gradu Srbije organizuje „antiustavnu i protivzakonitu manifestaciju koja podriva srpske nacionalne interese“.

Damjanović je dodao da od nadležnih organa očekuje da spreči rad kako Inicijative, tako i drugih nevladinih organizacija koje krše Ustav Srbije.

„Ne može država da se jedne strane govori da je Kosovo deo Srbije, a onda sprovodi aktivnosti koje govore da je Kosovo nezavisna drzava“, kazao je on.

On je dodao da za SRS ne bi bilo sporno da manifestacija govori o teritoriji južne pokrajine Srbije, ali je ocenio da je u pitanju događaj koji govori o „državi Kosovo, koja će svoju neku kulturu prezentovati u Beogradu i to je nedopustivo“.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ jedinstven događaj koji od 2014. beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, biće održan od 30. maja do 2. juna, najavila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike