Srpsko-ruski odnosi – uzajamno poverenje

Aleksandar Vučić je, na sastanku sa Valentinom Matvijenko, istakao je da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom, na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima. 

Na sastanku je razgovarano o odnosima dve zemlje, predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi i situaciji u regionu, a predsednik Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izrazio je zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u Unesku, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić i izrazio nameru da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Rusija i Srbija imaju strateško partnerstvo, dobre političke i ekonomske odnose, ali su obe zemlje rade da ih unaprede.

"Prvo bih želela da Vam prenesem poruku predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, koji me je zamolio da Vam prenesem njegov najiskreniji pozdrav i najlepše želje. Takođe je rekao i da s nestrpljenjem očekuje Vašu posetu Moskvi kada to u decembru obojici bude najviše odgovaralo i da očekuje da ta poseta da novi impuls razvoju rusko-srpskih odnosa u raznim oblastima", navela je Matvijenkova.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojnotehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugoočekivanu modernizaciju.

"Veoma sam Vam zahvalan za lepe reči koje ste izneli u Srpskom parlamentu, za Vašu podršku teritorijalnoj celovitosti, nezavisnosti i suverenitetu Republike Srbije. Hteo bih da naglasim da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje i da se to neće promeniti. Srbija će sačuvati vojno neutralni status, to sam rekao i u Briselu u NATO-u", istakao je Vučić.

Dodao je da je Srbija zahvalna Rusiji za isporuku migova koje je Srbija dobila od Rusije.

"Zahvljujući tome Srbija je bezbednija i zaštićenija dražva", naglasio je Vučić.

Matvijenkova je ukazala da je Rusija uvek bila i da će biti uz Srbiju.

"Srbija je za nas posebna država, naš važan partner, bratska zemlja i bratski narod. Juče sam rekla iskreno, ne samo u svoje ime, jer znam da je to opšti stav našeg društva, da je Rusija uvek bila i biće uz Srbiju. Podržavamo Srbiju kao što smo to radili prethodnih 20 godina, između ostalog i u kosovskom problemu. Vašu poziciju tu smatramo apsolutno ispravnom i spremni smo da je podržimo u onom obliku u kojem je definiše rukovodstvo i narod Srbije", dodala je Matvijenkova.

Istakla je da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", zaključila je Valentina Matvijenko.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike