Srpsko-nemačka saradnja na reformi javnih finansija

Ne znamo za koju je ocenu saradnja između Nemačke i Srbije na reformskom planu, ali u poslednjih 15 godina sigurno zaslužuje refoma tortu. Na evropskom putu Srbija može da računa na nemačku podršku.

"Od najvećeg značaja je da Srbija nastavi reformsku agendu koja doprinosi jačanju pravne sigurnosti i vladavine prava jer Nemačka je uložila 1,8 milijardi evra u projekte čije je težište na dobroj upravi", kaže Katrin Čiganovski, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji.

Saradnja je, počela uvođenjem PDV, koji je stabilizovao javne finansije, jer je od uvođenja popunio budžet sa 35 milijardi evra. 

"Tokom druge polovine 2018. radiće se revizija programa javnih reformi od 2016. do 2020. godine", kaže Dragana Marković, direktorka Poreske uprave. 

Direktor Državne revizorske institucije zahvalio je GIZ-u koji je dobro shvatio da se poverenje građana u institucije može vratiti samo ukoliko one budu kredibilne.

Državni revizor Radoslav Sretenović kaže da bi recept za stabilne javne finansije bio uspešan, moraju se obezbediti sastojci u vidu finansijske odgovornosti i efikasnijih mehanizama eksternog nadzora i praćenja uključujući i čvrsta pravila o izveštvanju i transparentnosti

"Među poslednjim zajedničkim velikim aktivnostima koje smo preduzeli jeste pomoć prilikom potvaranja posebnih šaltera Vaš poreznik, koje je Poreska uprava u poslednjih šest meseci otovrila u 37 filijala širom Srbije", rekla je Mirjana Čojbašić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Vođa projekta ispred GIZ Birger Nere rekao je da svi vole reforma tortu, ali da je za nju potreban recept, kvalitetni sastojci, oprema, ljudi i kako kaže dobar šporet.

Nere je rekao da će gostima danas biti poslužena reforma torta, ali da reforme u Srbiji nisu završene.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike