Srpski vozač zbog sudara kraj Praga uhapšen i preti mu zatvor

Vozač kamiona preduzeća iz Preševa koji je u petak ostao da stoji između rampi na pružnom prelazu kraj Praga dok u kamion nije udario putnički voz a osmoro ljudi povređeno, uhapšen je i ostaće do suđenja u zatvoru, a zbog ugrožavanja javne bezbednosti i visoke štete od 1,4 miliona evra preti mu kazna do osam godina zatvora.

Sud u Pragu je u nedelju odlučio da 68-godišnji vozač kamiona, koji je smešten u pritvor još u petak nakon pregleda u bolnici, ostane i dalje u zatvoru a policija ga ja optužila za krivična dela ugrožavanja bezbednosti bez umišljaja i štetu zbog toga što je voz iskočio pri sudaru iz šina, koja je procenjena za sada na 1,4 miliona evra.

„Za to mu preti kazna do osam godina zatvora. Do sada se nija izjasnio zašto je ostao da stoji između spuštenih rampi i nije se sklonio sa prelaza“, kazala je danas češkoj agenciji ČTK protparol češke policije Eva Kropačova.

Češka železnička inspekcija saopštila je da je prošlog petka prepodne kamion sa srpskim registarskim tablicama ušao na železnički prelaz u mestu Uhžinjeves kraj Praga uprkos signalu da se rampe spuštaju i zatim, kada su se spustile ostao dva minuta da stoji, ne pokušavajući da skloni kamion, dok u njega nije udario putnički voz.

U sudaru je voz sa 220 putnika iskočio iz šina a osmoro putnika je povređeno i sa lakšim povredama prevezeno u bolnice, dok šteta na kamionu, vozu i pruzi dostiže prema prvim procenama 1,4 miliona evra.

Vozovi na toj vrlo prometnoj pruzi saobraćaće do petka ove sedmice samo jednim kolosekom.

Češki mediji upozorili su povodom te saobraćajne nesreće da nije neuobičajeno da vozilo ostane između spuštenih rampi ali da češki vozači imaju uputstvo da nastoje da ih probiju i sklone se sa prelaza jer su rampe od lakog materijala.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike