Srpski raketaši se u Bugarskoj spremaju za gađanje

Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je gađanje na "Šabli" posebno značajno jer u Srbiji ne postoji poligon na kome bi se moglo izvesti, pa je zajedničko gađanje sa bugarskim kolegama, koje se izvodi peti put od 2010. godine, prilika da se teorija primeni u praksi.

Komandant drugog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva naoružanog raketnim sistemom "neva" potpukovnik Goran Lekić kaže da je to prilika da se razmeni znanje i iskustvo sa bugarskim kolegama i da zajednički dođu do novih saznanja

U "nevskoj" posadi je i stariji vodnik Svjetlana Matijević, na dužnosti operatora ručnog praćenja, koja ističe da je na putu od profesionalnog vojnika do prvih podoficirskih činova bila u prilici da radi sa realnim ciljevima i trenažnoj aparaturi. Gađanje na "Šabli", kako naglašava, biće prvi put da iskusi lansiranje u realnim okolnostima, jer je do sada bila reč samo o simulacijama.

Na položaju raketnog sistema KUB sa bugarskim kolegama za gađanje pripremaju se i pripadnici 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Govoreći o predstojećim zadacima, komandant diviziona potpukovnik Boris Štrk ističe da ih očekuje gađanje padobranske mete sa dve samohodne raketne baterije, eksperimentalna gađanja za potrebe Tehničkog opitnog centra, gađanje dve padobranske mete i radio-upravljive mete.

"Za pripadnike jedinice gađanje je vrhunac obuke. Većina onih koji ove godine učestvuju na gađanju nema iskustvo lansiranja rakete. Lansiranje rakete poseban je doživljaj i prvi put će imati priliku da se susretnu sa stvarnim okolnostima, jednakim borbenim uslovima", naglašava potpukovnik Štrk.

Prvi put na zajedničkom gađanju na „Šabli" učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom "Strela-2M".

Rukovodilac gađanja navedenim sistemom major Dragan Bogosavljević podsetio je da je poslednji put ovim sistemom gađanje izvedeno 2004. godine.

"Ovim sistemom nije gađano dugo, jer u Srbiji nema adekvatnih uslova za to i veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da gađamo. Ovde će gađanje izvršiti uglavnom mlade starešine, među kojima je i pet potporučnika i očekujemo da oni savladaju ne samo gađanje, već i druge uloge organa na strelištu", istakao je major Bogosavljević.

Istakao je da u izvršenju gađanja na poligonu bugarske armije učestvuju pripadnici sva tri operativna sastava Vojske Srbije.

U okviru zajedničkog gađanja "Šabla 2019" vrši se i verifikaciono ispitivanje raketa sistema "kub" i "neva", a za potrebe ispitivanja balističkih parametara leta raketa na posebno odabranim uzorcima angažovan je i 3D radar Tehničkog operativnog centra.

Komandir posade 3D radara potporučnik Milica Stojković ističe da je zadatak tima koji predvodi merenje balističkih karakteristika projektila, kao i kontrola rada sistema i posade na sistemima.

"To je bitno da bismo uvideli kolika je uspešnost izvršenja gađanja, ali i da bismo u budućnosti unapredili naše sisteme, projektile i rad posada", naglašava potporučnik Milica Stojković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike