Srpski pravnik za ljudska prava Nikola Kovačević dobitnik UNHCR-ove nagrade Nansen

UNHCR saopštava da je Kovačević svojim radom doprineo značajnim poboljšanjima sistema azila u Srbiji, uključujući i povećanje broja izbeglica kojima je odobren azil.

"Pomogao je mnogim tražiocima azila da dobiju pristup zaštiti u Srbiji, pružajući im pravnu pomoć i podršku tokom podnošenja zahteva za azil. Kovačević je takođe pomogao tražiocima azila i izbeglicama da pronađu sklonište i posao, kao i da ostvare pristup obrazovanju i medicinskoj zaštiti, nadajući se da će dobiti nove mogućnosti i novi život u Srbiji", navodi se u saopštenju UNHCR-a.

Šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli istakla je da je srećna što je komitet za dodelu Nansenove nagrade za pomoć izbeglicama prepoznao napore Nikole Kovačevića.

"Za one koji su primorani da napuste svoje domove, jedan od glavnih preduslova za nastavak normalnog života je da im se prizna potreba za međunarodnom zaštitom i da imaju zagarantovana prava. Nikola je uvek išao jedan korak dalje u zaštiti izbeglica", istakla je Boneli.

Nikola Kovačević je istakao da mu je velika čast i da je zahvalan što je dobio regionalnu Nansenovu nagradu.

"Ono što osećam se teško može izraziti rečima, ali ova nagrada predstavlja najvažnije priznanje u mom životu i snažnu motivaciju za dalji rad u oblasti zaštite izbeglica. Želeo bih da se zahvalim kancelariji UNHCR-a u Srbiji što me je predložila za ovako prestižno priznanje i što mi je pružila priliku da se nađem u društvu inspirativnih ljudi koji su svoje živote posvetili pomaganju izbeglicama i tražiocima azila, a koji zaslužuju samo naše najdublje divljenje i poštovanje", ističe Kovačević.

Dodaje da ova nagrada za njega znači i veliku odgovornost, ali i pravi podsticaj da nastavi da se borim za nasleđe Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine.
"Uvek mi je bila čast da stanem uz izbeglice i ovu nagradu posvećujem svim ljudima koji su primorani da napuste svoje domove", naglasio je Kovačević.

UNHCR-ova nagrada Nansen za pomoć izbeglicama uspostavljena je 1954. godine i odaje priznanje pojedincima, grupama i organizacijama koje prevazilaze svoje dužnosti u oblasti zaštite izbeglica, raseljenih lica i lica bez državljanstva.

Od 2017. godine dodeljuje se i na regionalnom nivou, za Afriku, Aziju, Evropu i Bliski istok.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар