Srpski i francuski parlamentarci produbljuju saradnju

Posle gotovo dve decenije Ivica Dačić je prvi predsednik srpskog parlamenta, koji je u poseti francuskom zakonodavnom telu. Skupštinska delegacija tradicionalnih srpskih saveznika poslednji put u Beogradu bila je davne 1985. godine.

"Naše prijateljstvo je dugotrajno i dugovečno. Čekaću svoje prijatelje u Beogradu", kazao je Dačić. 

Saradnja dvojice predsednika Makrona i Vučića na najvišem je nivou, a ekonomska razmena dve države na istorijskom maksimumu. 

"Imamo niz zajedničkih projekata: od izgradnje metroa, beogradskog aerodroma. Naša ekonomska saradnja je veoma dobra i u uslovima pandemije: milijardu i sto miliona evra je naša godišnja razmena", kaže Dačić. 

Žerar Larše, predsednik francuskog Senata ističe da "moramo da poboljšamo naše parlamentarne odnose".

"U međuvremenu i pred Srbijom i pred Francuskom su važni demokratski trenuci – izbori. Pre toga vaše građane već u nedelju očekuje referendum o ustavnim promenama, koji je vrlo važan za približavanje Srbije evropskim vrednostima", kazao je Larše. 

Koliko će Francuska u ovoj godini biti važna za Srbiju govori i činjenica da je od 1. januara preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, kao i da će u junu mesecu biti domaćin Samita Zapadni Balkan-EU.

Uoči predsedničkih izbora, u međuvremenu, Francuska se suočava i sa 350.000 zaraženih koronom na dnevnom nivou. Maske su i na otvorenom obavezne, kontrole rigorozne. 

Za učešće u javnom životu Francuske, uskoro više neće biti dovoljan samo negativan korona test. Biće obavezne potvrde o imunizaciji vakcinama, koje oni priznaju ili potvrda o preležanoj bolesti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike