Srpska lista navela da Priština šalje 176 policajaca da demotiviše i zastraši birače

Srpska lista (SL) saopštila je danas da vlasti u Prištini nameravaju da u nedelju pošalju 176 policajaca, čija je svrha, kako navode, da demotivišu i zastraše birače za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.SL je navela da je time „jasno da je Srbima na severu Kosova zabranjeno da slobodno izraze svoju političku volju“.

„Namera je, naime, da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine“, navodi se u saopštenju i dodaje da „Srbi nameravaju da svoju demokratsku volju u nedelju iskažu na miran i dostojanstven način“.

SL je kazala da su „naoružani albanci na biračkim mestima najeksplicitnija pretnja i potencijalni izvor incidenata“.

„Po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava, i ovom prilikom im Srpska lista, koja upravlja u četiri opštine severno od Ibra, poručuje da nisu dobrodošli“, navodi se i apeluje na građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije.

SL ja navela da očekuje da OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije koje će pratiti izbore ispitaju o čemu je reč i preduzmu korake da spreče „takav napad na demokratske slobode srpskog naroda“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike