Najbrže vesti u Srbiji

Srbija vapi za IT stručnjacima

Za ove poslove se u Srbiji edukuje samo između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje a Grozdić kaže da postoji velika potreba kompanija za IT stručnjacima u Srbiji.

Grozdić je za RTS rekao da se dešava da kompanije, koje rade istraživanja, studije izvodljivosti i slično, odustaju od dolaska u Srbiju kada vide da nema dovoljno potrebnih kadrova.

Vukašin Grozdić je podsetio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u subotu počelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom.

On je kazao da je ministarski IT savet Vlade Srbije planirao 1,5 miliona evra za prekvalifikacije u IT sektoru i da će taj projekat obuhvatiti ukupno 1.000 ljudi.

Sada se sprovodi pilot projekat sa prvih 100 stručnjaka, a posle će biti obuhvaćeno još 900 ljudi.

"Onlajn testiranje je počelo u subotu i završiće se u utorak, a u četvrtak ćemo imati bazu svih prijavljenih. Ciklus će trajati od tri do četiri meseca, zatim praksa mesec do dva i pratiće ih u narednih osam mesci. Cilj je da u tih osam meseci budu zaposleni tri meseca na minimalnoj plati od 40.000 dinara", dodao je Grozdić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike