„Srbija u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane“

U pitanju su Poglavlje 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i javnom zdravlju, kao i Poglavlje 11 koje se tiče zajedničke poljoprivredne politike i agrarnog razvoja.

"Neka od tih poglavlja imaju kriterijume za otvaranje, vrlo su kompleksna i zahtevaju mnogo zajedničkog i intersektorskog rada svih članova vlade i svih onih koji su lancu proizvodnje i distribucije hrane", rekla je Jadranka Joksimović nakon obilaska Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Beogradu.

Ministarka je ocenila da je u pitanju vrlo složen proces koji zahteva ne samo izmenu regulative, već i uvođenje konkretnih sistema i institucija kao što je, kako kaže, Direkcija za referentne nacionalne laboratorije.

Njenim otvaranjem Srbija se, ističe Joksimovićeva, usklađuje sa najvišim propisima i standardima EU.

"Pred nama je dug posao, ali ovo je važan korak koji će znatno unaprediti kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i zaštitu zdravlja naših građana i istovremeno doprineti promociji i plasmanu poljoprivednih proizvoda na inostrana tržišta", naglasila je Joksimovićeva.

Podsetila je da je EU 2000. godine donela tzv. "beli papir" o bezbednosti hrane koji propisuje visoke standarde u ovoj oblasti i podrazumeva novi koncept kontrole "od njive do trpeze".

"To znači da su uvezani svi u lancu bezbednosti hrane, od proizvođača do državnih organa i inspekcijskih službi", pojasnila je ministarka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike