Srbija smanjuje rizik i troškove zaduživanja u budućnosti

Emisijom obveznica na međunarodno tržište kapitala, Republika Srbija postaje vidljiva i prepoznatljiva stranim investitorima a kroz ovaj način finansiranja smanjuje rizik i troškove zaduživanja u budućem vremenskom periodu.

Ovom odlukom omogućeno je emitovanje dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u skladu sa najboljom evropskom praksom, saopštila je Vlada.

Vlada Srbije usvojila je i odluku o prevremenom otkupu dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu, denominovanih u američkim dolarima ranije emitovanih na međunarodnom tržištu.

Cilj ove odluke je poboljšanje javnih finansija, smanjenje izloženosti deviznom riziku i dalja mogućnost otplate skupljih dugova Republike Srbije.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o nacionalnom programu sigurnosne zaštite brodova i brodogradilišta s obzirom na to da Republika Srbija ima status države članice Međunarodne pomorske organizacije i u obavezi je da usvoji propis koji reguliše ovu oblast.

Na sednici je doneta odluka kojom se 5. Evropske univerzitetske igre u Beogradu 2020. godine proglašavaju projektom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Organizacija ovog prestižnog takmičenja, koje će biti održano od 12. do 25. jula 2020. godine u Beogradu, predstavlja najveći sportski događaj naredne godine u našoj zemlji i ima za cilj poboljšanje položaja univerzitetskog sporta, kao i pozicioniranje Republike Srbije na mapi univerzitetskog sporta Evrope.

Beograd će tom prilikom ugostiti više od 5.000 studenata sportista iz približno 40 zemalja, sa više od 400 univerziteta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike