Srbija potpisnik dokumenta o zaštiti prava medija

Dva dana razgovora, 1.700 učesnika, šezdesetak ministara, Amal Kluni na čelu međunarodnog tela za zaštitu prava novinara – to je bilans dvodnevne konferencije na južnoj obali Temze, kažu, najveće u istoriji. Domaćini Britanija i Kanada usaglašavale su tekst dokumenta o obavezama vlada na zaštiti medija.

"Protokol o partnerstvu, koji je danas potpisivan i koji su žestoko kritikovale nevladine organizacije, a među njima i Reporteri bez granica, pretpostavlja da će vlade potpisnice garantovati nezavisnost novinara i pluralizam medija", kaže Tomas Frian iz organizacije Reporteri bez franica.

"Preuzimanje obaveza je tek prvi korak. Neophodno je da usledi konkretna akcija pomoći održivosti medija", navodi Šon Galalegr, predstavnik Indeksa cenzure. 

Srbija se našla na listi dvadesetak zemalja, koje su predloženi dokument potpisale.

"Mi se pridružujemo toj globalnoj koaliciji za slobodu medija. Neše diplomate će biti deo te neke međunarodne kontakt grupe, koja će analizirati stanje. Mislimo da je to važna tema. Prihvatljivo je – zaštita i bezbednost novinara, pitanje nekažnjivosti zločina i pretnji prema novinarima. I ono što je još važnije to je jedna institucionalna mogućnost da se traže određena savetodavna mišljenja ili kako da se pomogne zemljama u izgradnji određenog institucionalnog i zakonodavnog okvira za sistem informisanja", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

A na drugom kraju grada u britanskom parlamentu, ministar Dačić pozvao je šefa spoljnopolitičkog komiteta donjeg doma u Srbiju ocenivši da je vreme da se odnosi dve zemlje vrate na nivo iz vremena Prvog svetskog rata.

"Potrebno je tražiti neke zajedničke interese. Zato sam ga pozvao da dođe u zemlju. Pozvao sam ga da vidimo gde smo to napravili neku taktičku grešku", istakao je Dačić.

Sa britanskim ministrom za Komonvelt i UN lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona tema je bila predstojeća konferencija o sekualnom nasilju. Ponovo poziv u Srbiju kako bi se razjasnile razlike u tvrdnjama o broju žrtava silovanja za vreme rata na Kosovu.

"Zločin je tako veliki da mu ne treba dodatno preterivanje u ciframa", rekao je Dačić.

Nekadašnja najveća štamparija Londona "Printhaus" zatvara vrata. Sledeće godine domaćin je Kanada. Tada će biti jasnije da li će londonske inicijative o zaštiti medija stvarno i zaživeti. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike