Srbija nema more, ali ima turističku ponudu za svačiji džep

Neki proračuni govore da je za odlazak do Halkidikija i nazad potrebno 300 evra, za gorivo i putarine. Turska, Egipat su poskupeli jer je između ostalog poskupeo avionski prevoz. Prvo nas je pandemija sprečavala da otputujemo negde daleko na odmor, a sada su to cene. Ako nije poskupeo smeštaj, poskupela je hrana.

Ipak, i u Srbiji ima destinacija koje vredi videti, a koje domaćim turistima ne padaju na pamet.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže za RTS da Srbija kao destinacija ima ponudu za svačiji džep.

"U zavisnosti od toga koliko smo spremni i koliko smo u mogućnosti da potrošimo za godišnji odmor, možemo pronaći i tip smeštaja i destinaciju koja će odgovoriti tim potrebama", ističe Labovićeva.

Naglašava da je u prethodnom periodu dosta uloženo u turističku infrastrukturu, zahvaljujući čemu ima smeštajnih kapaciteta, od najluksuznijih do manje luksuznih, kao i privatnog smeštaja.

Najpopularnije destinacije u Srbiji su uvek Zlatibor i Kopaonik, ali ujedno su i najskuplje. Ipak, Marija Labović kaže da i tu mogu da se nađu različite cene za različit tip smeštaja i usluge.

"Naši građani, pored te dve destinacije, najčešće biraju banje, Divčibare, Staru planinu i Taru. To su sve destinacije na kojima zaista imamo jako kvalitetan smeštaj i sadržajnu ponudu, a cene su pristupačnije", ističe Labovićeva.

Najbrojniji turisti iz Turske i regiona

Marija Labović kaže da se oporavak turizma vidi i da su se strani turisti vratili u Srbiju.

"Ponovo imamo oko 46 odsto stranih turista, što je jako dobro. Vidimo i porast u noćenjima, u ovih prvih pet meseci čak za 123 procenta su nam se povećala noćenja inostranih turista u odnosu na isti period prošle godine, a prestižemo čak i rekordne rezultate iz 2019. godine", navodi Labovićeva.

Kaže da su najbrojniji turisti iz Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Navode da se inostrani turisti u 51 odsto slučajeva odlučuju za Beograd, dok turisti iz regiona češće biraju i druge destinacije u Srbiji.

Labovićeva kaže da u Beogradu ima dosta turista i iz Nemačke, a da su sve brojniji i oni iz Indije i ponovo Kine, koji su 2019. godine bili prvi po broju noćenja.

Što se tiče slabih tačaka srpskog turizma, Marija Labović kaže da ne možemo da se poredimo sa destinacijama koje imaju more, ali ističe da je veliki problem i nedostatak radne snage zbog kojeg trpi i kvalitet usluge.

"Taj problem će biti sve veći i nadamo se da će se naći neko rešenje. Inicijative kao što je Otvoreni Balkan mogu da nam ponude rešenje koje može biti potencijalno dobro", ističe Labovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike