Srbija kao privremena stanica — migranti i problemi na hrvatskoj granici

Za šest meseci više od 30 bezuspešnih pokušaja prelaska granice – to je statistika migranata koji nastavak evropskog puta čekaju u Adaševcima. Svaki od pokušaja nosi i rizik od susreta s hrvatskom policijom koja, kažu, ne beži od upotrebe sile.

Prema rečima migranata, hrvatski policajci uperuju lampe direktno u oči, a zatim počinju da ih tuku.

"Kad nas uhvate u Hrvatskoj, tuku nas, uzimaju nam telefone, novac, obuću, ponekad i odeću. Mnoge ljude su ovde pretukli hrvatski policajci. Dešavalo se i da nam neke osobe u civilu otimaju novac, a da policija gleda", naveo je jedan od migranata.

Oni koji nisu u centrima za prihvat spavaju u napuštenim zgradama, nerado pristaju da govore za medije i čekaju trenutak kada će moći da krenu dalje.

"Volonteri nam donose hranu, vodu i odeću. Ovde nema struje i vode, brojni su problemi. Blizu granice nisam mogao da dobijem mesto u kampu, rečeno mi je da idem u Obrenovac", rekao je jedan od smeštenih u neformalnom centru.

Šta se sve dešava prilikom bezuspešnih prelazaka, ali i tokom vraćanja iz Hrvatske, u graničnoj policiji nisu mogli da govore.

Balkanska ruta najlakša za migrante 

Granica između Srbije i Hrvatske migrantima je bolje rešenje od one s Bosnom i Hercegovinom jer je priroda blaža. Drže se proverenih prelaza, ali menjaju destinaciju.

"Italija sve intenzivnije postaje zemlja željenog prvog boravka u Evropskoj uniji. Put preko BiH i Hrvatske je najlakši i tu su razvijeni krijumčarksi pravci. Zato u Italiju najviše ljudi dolazi preko ove balkanske rute", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražioca azila.

Menja se i struktura onih koji se zadržavaju u Srbiji. U odnosu na 2015. i 2016. godinu, kada su većinu činili Sirijci, danas je poreklo migranata šaroliko.

"Jedan broj porodica se smanjio, a povećao se broj samostalnih migranata. U ovom centru njih ima negde oko 290. Dominantni su Avganistanci, imamo Pakistance, nekoliko iz Kameruna", Dragan Velimirović ispred Komesarijata za izbeglice i migrante.

Trenutno je u Srbiji oko 3.000 registovanih migranata, dvostruko manje od raspoloživih kapaciteta. Hoćemo li ih imati više, zavisi i od odluke Turske koja zbog sankcija Evropske unije preti poništavanjem sporazuma o readmisiji, čime bi prestalo zadržavanje izbeglica u toj zemlji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike