„Srbija inovira“, dobra ideja uvek nađe put do realizacije

Globalni indeks inovativnosti rangira 132 zemlje na osnovu čak 81 indikatora u sedam oblasti – infrastrukturi i ambijentu za inovacije, kreativnim poduhvatima, tržišnom razvoju i drugim. Srbija je poslednjih šest godina napredovala do prve polovine liste i sada se takmiči u težoj ligi.

"Sve ono što je preduslov da imamo više inovativnih proizvoda i usluga što znači neki opšti zakonski ambijent, poreski podsticaji, zakoni, infrastruktura, naučno-tehnološki parkovi, startap centri, habovi je nešto što je izuzetno raslo u prethodnim godinama. Dakle, to su neki, da kažem ulazni faktori koji proizvode rezultate. Sa strane rezultata, oni ne prate ove ulazne faktore", rekao je izvršni direktor ICT Haba Kosta Andrić.

U poslednjih pet godina uloženo je više od 100 miliona evra u izgradnju naučno-tehnoloških parkova i startap centara. Obezbeđena je podrška mladim preduzetnicima. Zakonom o ulaganjima predviđene su značajne poreske olakšice za inovativne kompanije. Lošije smo ocenjeni za kvalitet institucija, istraživanja, tehnološka i kreativna postignuća.

"Mi uopšte ne kaskamo za svetom, zato što postoji ta tendencija da se poslovanje velikih firmi premesti na metaverzum. Onlajn je dosta doprineo razvoju posla u nekim sferama i olakšava nam s jedne strane to što kažem nemamo trošak kancalarije", istakla je Ivana Marinković iz Virtuelne akademije ženskog inovacionog preduzetništva.

Mirjana Ilić iz firme "Moj krojač" kaže da ona u suštini vidi kao najveću prepreku samo nedostatak dovoljno volje ali u suštini ako imate dobru ideju, dobar biznis plan, moći ćete da nađete i načine i finansiranja i podrške.

U resornom ministarstvu kažu da se i dalje ubrzano radi na poboljšanju finansiranja, pre svega osnivanjem investicionih fondova koji ulažu u inovativne firme u nastajanju.

"Telekom Srbija je osnovao svoj prvi ‘Venčr kepitol fond’, sa pet miliona evra početnim sredstvima, ali ono što očekujemo u narednoj godini i sledeće dve, tri godine da bude još nekoliko takvih fondova, a sa svoje strane i Vlada Republike Srbije će ili u sledećoj ili u onoj drugoj godini imati svoj prvi državni Venčr kepitol fond", napomenuo je ministar za inovacije Nenad Popović.

Cilj projekta "Srbija inovira", koji su pokrenuli Aj-Si-Ti Hab, Centar za razvoj javnih politika i Vemep, uz podršku Ju-Es-Ejda, jeste da se pronađu oblasti po kojima bi Srbija mogla postati prepoznatljiva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар